Тази вечер двама българи ще изправят своите отбори пред големи предизвикателства. Станимир Стоилов ще опита късмета си срещу тим от калибъра на Виляреал. Ивайло Петев пък ще премери силите си в пряк спор с английския Тотнъм.

Треньорската професия в България отдавна е неблагодарна работа. Всеки специалист става и ляга с оставка в джоба. Собствениците по правило не са доволни и имат самочувствието, че знаят повече от треньора си. Феновете са нетърпеливи, а винаги се намира и някой, който да се бърка в работата на треньора. Медиите не умеят да са толерантни. 

Петев и Стоилов избраха чужбина и на този етап се справят много добре. Мъри съумя да елиминира качествени опоненти в Лига Европа като Апоел Тел Авив и АИК Стокхолм. Стоилов изхвърли от турнира и арменския Пюник. Преминаването на три съперника говори за класа. Сега пред Астана се задава далеч по-високо препятствие. Виляреал е силен отбор, а евентуалното му елиминиране е равно подвиг.

Ивайло Петев се доказа в Кипър. Не стана шампион, но обективно погледнато, той пое своя клуб в незавидна позиция през миналия сезон. Финалът на шампионата бе странен, но с победата над Зенит българинът показа, че го бива и в Европа. Логичното се случи и АЕЛ отпадна в Санкт Петербург, а сега пред Петев се отваря нов шанс за слава. И тук задачата изглежда непосилна. Тотнъм е клуб, който иска да е сред най-добрите в Англия, а Лига Европа е подходяща надпревара за въртене на състава. „Шпорите“ си взеха надъхан треньор, като аржентинеца Почетино.

Възможностите за успех пред Мъри и Петев не са големи, но самият факт, че ще участват в подобни сблъсъци е похвален. Един от тях да успее, това ще е хубав пробив за българския треньор, като цяло. Влизането в групите на Лига Европа по толкова трънлив път ще е впечатляващ успех.

Интересно е защо тези треньори не работят в България. Парите са единият безспорен фактор, но сякаш има и нещо друго, което ги отблъсква от нашия футбол. Отношението ни към треньорския пост е сбъркано. Това е професията, в която не допускаме грешки. Осъждаме жестоко всяка загуба, а това води до там, че всеки по-читав треньор гледа само към работата в чужбина. Българските треньори не са чак толкова лоши, Петев и Стоилов го показаха, а тази вечер ще се изправят срещу представители на две от най-силните европейски първенства. За тях тази вечер е важна. Ще си сверяват часовниците, но ако отпаднат, едва ли някой в Кипър и Казахстан ще им бъде сърдит.