Българският капитан на Астън Вила Стилиян Петров съобщи официално, че слага край на активната си състезателна кариера. Чрез специално обръщение на сайта на клуба Петров обяви, че се оттегля.

През март миналата година Петров бе диагностициран с акутна левкемия. За щастие, след първата година на своето лечение българинът е в ремисия.

Кой е Стилиян Петров?

Стенли е роден на 5 юли 1979 година в Монтана. Той започва кариерата си в едноименния местен тим, за който се състезава до 1997 година. След това преминава в ЦСКА, където изиграва 43 мача, и реализира пет гола.

През 1999 година полузащитникът е трансфериран в Селтик, като се превръща в третия българин, играл за висшия футболен ешелон на Шотландия, след Илиян Киряков и Цанко Цветанов. В тима от Глазгоу Стенли, или както на Острова вече го наричат – Стан - продължава да демонстрира висока спортна форма и прекрасни човешки качества, и се превръща в истинска легенда на клуба. Петров потърси ново предизвикателство след седем години на „Паркхед“ и направи трансфер във Висшата лига на Англия. Той си тръгва от Глазгоу след 234 мача и 60 гола.

На 30 август 2006 година Стилиян преминава в Астън Вила. По информация на пресата на Острова, английският клуб е заплатил сума от 6,5 милиона британски лири за българина.

С типичния си професионализъм, себеотдаденост и самоотвержени прояви, и там Стенли си печели уважението на всички, а след това и капитанската лента във Вила. През 2009 г. Стилиян Петров получи три награди за Играч на сезона - едната от английските привърженици на клуба, втората от останалите футболисти на отбора, а третата от българския национален фен клуб на Астън Вила - Bulgarian Lions.

Стилиян Петров е дълги години национал на България, като има зад гърба си 103 мача за държавния тим. С тази внушителна бройка, Стенли подобри и рекорда на Борислав Михайлов, който е изиграл 102 срещи. Той дебютира за националния тим през 1998-ма година.

Стилиян е Футболист на годината в България за 2003-та година, и попада в призовата тройка през 2000, 2001, 2002, 2005, 2006, 2009 и 2011-та.

През 2005-та година излиза и биографичната книга за живота и кариерата на Петров: „Може да ме наричате Стан: Историята на Стилиян Петров“, написана с помощта на спортния журналист Марк Гуиди. Книгата е преиздадена през октомври 2006 г.

Стилиян и съпругата му Паулина имат две деца — Стилиян-младши и Кристиян.

Болестта

30 март 2012 година се превръща е един от най-тъжните дни за Петров, за цяла България, както и за целия футболен свят. Тогава на официалната страница на Астън Вила се появява кратко съобщение, в което се разкрива, че българинът е диагностициран с акутна левкемия. Заболяването му е открито след мача с Арсенал. За щастие на всички, след направеното му лечение, към настоящия момент Стенли е в ремисия, а феновете, футболистите и целият клуб, не забравят капитана си през всичкото това време. Във всеки мач тима, 19-ата минута е посветена на Петров. На 19 април 2013-та отново в Англия и България всички почетоха Петров, както го сториха в седмиците след установяването на болестта му.