Футболистът на Анжи (Махачкала) Тодор Тимонов продължава да има действащ договор с родния си клуб Ботев Пд. Това стана ясно, след като Пловдивският районен съд отсъди, че подаденото от играча заявление за прекратяване на контракта е невалидно. Съдът реши още, че ПФК „Ботев” 1912 трябва да изплати на Тимонов три месечни възнаграждения за периода март – юни 2009г.

Според мениджъра Георги Градев, решението не означава, че трансферите на Тимонов в ЦСКА и Анжи са недействителни и няма законов път, по който футболистът да бъде върнат на извадения от елита „Ботев”. Градев, който в последните години бе ангажиран с множеството дела между футболисти на „канарчетата” и клуба, коментира за Гонг казуса с Тодор Тимонов:

„Абсурдно е да се твърди, че договорите на Тимонов с ЦСКА и Анжи са недействителни. Тези два клуба, както и БФС не подлежат на никакви санкции. Освен това няма начин играчът да бъде върнат насила в Ботев. Решението на съда е на първа инстанция и ще бъде обжалвано. Прогнозирам, че този случай ще се проточи поне 1-2 години, като през това време Тимонов ще продължава да играе футбол. Дори решението да бъде потвърдено и на следващите инстанции, санкциите за Тимонов могат да бъдат финансови, но не и спортни”, коментира Градев.

Според импресариото липсва всякаква логика в решението на съда, тъй като случаят на Тимонов е идентичен с този на Николай Манчев. Двамата са дествали едновременно при подаването на заявления за прекратяване на договорите, както и при подаването на исковете до съда. Наскоро казусът на Манчев бе решен в полза на играча.

Градев потвърди, че с изключение на Тимонов, всички останали футболисти на „жълто-черните” са спечелили делата срещу клуба и вече нямат нищо общо с Ботев. Мениджърът откри и някои интересни пробойни в съдебното решение.

„След като излиза, че Тимонов все още има действащ договор с Ботев, това означава, че той може да подаде ново заявление и бързо да го прекрати. Освен това, съдът показва, че договорите са действащи дори при положение, че клубът бе изваден от „А” група и в момента не разполага с отбор. В такъв случай футболистът може да претендира, че не са му предоставени условия за работа. Пак казвам, че най-тежкото наказание за Тимонов може да бъде финансова санкция, нищо повече”, заяви Градев.