Българският нападател Стойко Сакалиев от няколко месеца е футболист на полския Арка Гдиня. Елитният тим се намира на 10-то място в класирането, а Сакалиев е съотборник с друг българин Любомир Любенов. Бургазлията има 6 мача с 1 гол за новия си тим. Той даде специално интервю за Гонг с впечатленията си от полското първенство и проблемите на българския футбол.

„Чувствам се отлично. Когато един играч, играл дълго в България, излезе в чужбина, се вижда защо има мотивация да играеш в чужбина. Имах възможност да попадна на човек, който за 2 седмици намери отбор. Имам гол за купата. Тук трябва да изпълняваш тактическите указания и да играеш правилно. Последните две мача получих висока оценка за играта си, ако беше в България нямаше да е така. Аз съм нападател, Любчо Любенов играе ляв халф. Треньорът изисква от нас да играем преса на противника”, каза Сакалиев.

„За съжаление в България не се работи така, както се работи в другите държави. Наблюдавам мачовете от България по интернет, правя разлика, че футболът е на ходом. Преди се чудех, защо и Херо, и Стойчо казваха, че играем на ходом и сега виждам какво са имали в предвид. Тук всичко е на ниво от медикаментите, възстановяването, отношението на треньорите, на феновете, тренировките, пълен професионализъм. Няма значение дали отборът е първи или последен. Феновете идват да се забалвят. Всеки се раздава. Те оценяват това. Дори да сме загубили няма освирквания, каквото и да се случи”, сподели Сакалиев.

Бившият футболист на ЦСКА коментира проблемите на „червените” от последната седмица. „Учудваща загуба на ЦСКА от Миньор. Чета изявленията на Любо Пенев. Не е доволен от футболистите. Предполагам, че ЦСКА ще направи всичко възможно отново да стане шампион. Левски е в по-лоша ситуация. Гледах мача със Своге и за мен трябваше да завърши наравно. Очакват повече от ЦСКА в Лига Европа, особенно след мача с Динамо Москва. Мислех, че са намерили точния състав, с който ЦСКА да направи това, което направихме ние, но има доста играчи, които не могат да играят футбол за Европа”, допълни Сакалиев.

Бургазлията разкри, че договорът му с Арка е за 1+1 години, а в България би се върнал да играе за ЦСКА или Нафтекс, ако отбора се пребори за Б група.

„Нивото на българския футбол пада. Проблемите са още от ДЮШ. Трябва да се започне от там. Не трябва да се дават пари за чужденци, които не вършат работа. Тук като взимат чужденци изискват от тях много. На всяка тренировка трябва да дадеш всичко от себе си. Има много юноши в нашия клуб. Любо ми каза, че при предишния треньор не са попадали в групата, а сега са титуляри. Дава се шанс, като играеш добре продължаваш да играеш. Не като в България. Някой се контузи, някой го замести, представи се добре, титуляра се върне и този човек пак на пейката”, каза Сакалиев.

Той коментира и националния отбор. „Проблемът не е в треньора, а в българското първенство. Мартин и Бербатов казаха правилно, че нивото на българския футбол е слабо и за това не могата да правят това, което в чужбина. Който и треньор да дойде нещата ще са все едни и същи”, сподели нападателят.

Като бивш играч на Локомотив Пловдив Сакалиев изрази и очакванията си за предстоящото дерби с Ботев. „Очаквам Локомотив да победи Ботев, но ще бият с 2:0. Следя италианската сага в Ботев, но там е пълен театър. Всичко е маскарад и положението си е същото, което е лошо за Ботев”, завърши футболистът.