Станимир Стоилов даде първото си интервю като селекционер на Казахстан. В него той коментира, че на първо място при решението му е било желанието да повиши нивото на футбола в страната и да заличи болката на казахстанските фенове.

Официално: Мъри Стоилов пое Казахстан

"Говорихме дълго, преговаряхме. На първо място, затова как да подобрим националния отбор. Надявам се, че Астана ще продължи да съществува и да има успехи", започна Стоилов.

"Живея в Казахстан от дълго време и мога да кажа, че знам много за страната. Много хора ме питат: "Кога националният отбор ще бъде силен?". Ясно е, че отборът на Казахстан има проблеми. Само заедно можем да вдигнем нивото на футбола в Казахстан. Ще дам всичко от себе си да помогна на отбора. Националният отбор е главният отбор на държавата."

"Разбира се, и клубовете имат нужда от развитие. Надявам се, че ще запазим близки връзки с треньорите на клубовете. Да получиш шанс за изява за националния отбор не е шега и всеки футболист трябва да го знае. Аз и футболистите ще опитаме да променим ситуацията към по-добро. В Казахстан има добри играчи, просто им е нужно самочувствие."

"Няма да говоря за срока на моя договор. Моята задача е да вдигна нивото на футбола в Казахстан."

Стоилов бе попитан и дали не приема прекален риск с поемането на Казахстан. "Определено не се притеснявам за моята кариера. За мен е важно как играе отборът. Не се притеснявам за репутацията си. По-добре да развалим репутацията на един човек отколкото на целия ни футбол."

"Призовавам феновете да подкрепят отбора. Да, ше има трудни моменти, които трябва да преодолеем, но ако сме заедно, ще можем да постигнем добри резултати. Дойдох, защото виждам болката на казахстанските фенове. Искаме да направим много промени в отбора."

Астана благодари на Мъри и му пожела нови върхове