На пресконференция в Астана Станимир Стоилов обяви плановете си като селекционер на Казахстан, на който пост бе назначен по-рано през дена.

„Наистина, ние дълго разговаряхме. Умувахме как да подобрим казахстанския национален отбор. Надявам се, Астана ще продължи своето успешно развитие. Аз от дълго време живея в Казахстан и мога да кажа, че знам много неща за страната. Много хора тук ме питат кока ще вдигнат на крака националния отбор. Ясно е, че националният тим на Казахстан има проблеми. Ако нямаше такива, не биха сменяли треньорите. Само заедно можем да подобрим футбола в Казахстан”, сподели Стоилов.

„Аз ще направя всичко, така че националният отбор да се представя добре. Това е главният отбор на страната. Разбира се, клубовете също трябва да се развиват. Ще поддържаме тесни връзки с клубните треньори. Футболистите трябва да разберат, че националният отбор не е шега работа. За мен много важни са отборните действия. Ако видя, че даден футболист не се отнася отговорно към националния отбор, то просто той няма да получава повиквателни. Ето, например аз имам информация за един футболист с подобно несериозно поведение, на който няма да изпратя повиквателна. Така ще бъде, докато той несе извини на цял Казахстан.”

„Заедно с футболистите ще се постараем да променим ситуацията към по-добро. В Казахстан има добри футболисти, просто трябва да им бъде придадена увереност. Ще помоля всички фенове за подкрепа. Ще има тежки резултати, но ако сме заедно, ще постигнем добри резултати.”

„Аз за собствената си треньорска кариера не се  притеснявам. Резултатите му остават винаги в статистиката. Важно е как ще се представя казахстанският отбор. Аз за собствената си треньорска репутация не се притеснявам. По-лошо би било, ако пострада репутацията на казахстанския футбол. В България имаме една поговорка: „Който се бои от мечки, не ходи в гората.”  Щом ни се получи с Астана, защо да не ни се получи и с националния отбор? Да, ще бъде по-трудно, но пробваме.”

„Вече се разделих с момчетата в Астана. Вече бях казал, че ще работя или в Астана, или в националния отбор на Казахстан. Искам да благодаря на всички ръководители в Астана, но най-голяма ми благодарност е към играчите – те са юнаци. Мога да кажа, че Астана стана моят втори роден дом. Трудно ми беше, но ми беше мъчно да гледам страданията на казахстанските фенове.”

„Когато пристигнах в Астана, си мислех едно, а накрай постигнахме много повече от това. Не мога да ви кажа какви точно цели ще гоним с националния отбор. Сега предстоят две контроли – с Унгария и България. Искам да дам шанс на младите. Мога да обещая едно: дори да не ни се получи сега, ние ще оставим отбор, който след  две-три години ще стане бъдещият Казахстан. Ще изградим силен коректив.”

„Астана и Кайрат винаги са били важни клубове за националния отбор на Казахстан. Ние ще гледаме футболистите от всички клубове, а шанс ще получат тези, които заслужават. Разбираемо е, че двата водещи клуба в Казахстан имат двойна отговоронст – те трябва да доказват, че са най-достойните.”

„В момента много се шуми около младия футболист Еркебулан Сейдамехмет, който подписа наскоро договор с руския Уфа. То не са интервюта, не са снимки... Познавам играчи, които са с класа над него. Ще ви дам пример с българския футболист Бербатов, който винаги се е държал като обикновен човек.”

„Не е моа работа да казвам кой да ме наследи в Астана. Ние с Григорий Бабаян свършихме големия обем работа. В нашия щабм всички бяхме равни, аз като старши треньор само имах последната дума.  Смятам, че Григорий Бабаян може да продължи тази работа и искам специално да му благодаря. Надявам се, че той ще остане в Астана, но решението ще бъде на ръководство”, завърши Станимир Стоилов изявлението си на пресконференцията по своето представяне като национален селекционер.