Капитанът на българския национален отбор по футбол Димитър Бербатов, не скри радостта си от спечеления приз за Мъж на 2009 година. Асът на Юнайтед призна пред Гонг, че следващата му голяма цел е спечелването на Златната топка.

Насити ли се на пободни призове или този ти е по-специален?

Този е по-различен, тъй като все пак не съм го получавал досега. Щастлив съм и съм горд от това признание. Мъж на годината е награда, към която съм се стремил.

Какво ти костваше, за да дойдеш до София и да присъстваш на церемонията? Все пак в разгара на сезона, има много мачове, пък и отборът ти гони първото място.

Има неща, които не трябва да се коментират. Какво ми е коствало, само аз си знам. Важното е, че сър Алекс ме пусна и каза, че няма проблеми. Дойдох, получих си наградата и се връщам обратно.

Какво значи тя за теб? Получаваш я 2009 година, ти играеш с номер 9. Смяташ ли, че това под някаква форма ти помага?

Не знам. По принцип не съм много суеверен. Благодаря на хората, които са гласували за мен. Спечелих една хубава награда. Оттук нататък се прицелвам към следващата, докато вече накрая не останат награди за получаване.

За една от наградите обаче не си номиниран, а тя е най-ценната във футбола, индивидуална награда – Златна топка. Тя остава ли ти мечта?

Тя си остава една от целите, които трябва да осъществя. Когато не си номиниран не означава, че трябва да се предаваш. Идва следващата година, по-следващата... И докато играя футбол аз винаги ще се стремя да постигна тази амбиция.

Миналата година стана част от „червените дяволи”, тази година получи сабя, една агресивна наградата. А на терена какъв си? Оставаш ли си същия артист, който предпочита красивите голове?

Винаги, аз предпочитам красивите неща, и на терена или извън терена. Предполагам, че това хората го знаят, доказал съм го и с головете, и с играта си.

Чисто футболно какви цели си поставяш за следващата година? Може би Шампионската лига е по-важна от Премиършип?

Не, не. Мисля, че са еднакво важни. Ако станем шампиони на Англия това ще ни е за четвърти път поред, което никой друг отбор досега не е правил. Гоним да станем шампиони на Англия, гоним и Шампионската лига, и другите купи, за които се състезаваме. В отбор като Манчестър Юнайтед винаги се играе за абсолютно всичко.

Спортистите май излязоха най-големите мъже в България? Наградата Мъж на годината и миналата година отиде при спортист и сега.

Дано и догодина да е за някой спортист. Не искам да кажа нищо лошо за хората извън спорта, пожелавам успех и на тях. Просто като печели човек от спорта и винаги се радвам.

Този път сред номинираните имаше и политик. Ти имаш ли амбиции в тази посока? Ти си човек, който има ясно мнение и винаги, когато имаш да казваш нещо го казваш. Смяташ ли да се пробваш в политиката след време?

Не. Политиката е далеч от мен, въпреки че никога не казвай никога. Амбициите ми за след футбола обаче са напълно различни. Ще се разберат, когато дойде време.

Честита прическа. Изненадах се, когато те видях с тази подстрижка. На какво се дължи промяната?

На това, че ми пада косата. Пък и така изглеждам по-млад.

Как се приема това от съотборниците ти в Манчестър Юнайтед? Имаше ли шеги, майтапи?

То при нас и при най-малката промяна в поведение или начин на обличане винаги има шеги и закачки. В нашия отбор повечето момчета са такива зевзеци, че винаги си правим някакви номера. Но това е нещо съвсем нормално, пък и така се повдига настроението на отбора.

Сър Алекс хареса ли тази прическа, доволен ли е от новия ти вид?

Сигурно е доволен. По-важното е да е доволен от футболните ми умения.

По лесно ли се играе с глава при такава подстрижка?

Или можеш, или не можеш.