Димитър Бербатов е Мъж на годината 2009. Капитанът на националния ни отбор по футбол и звезда на "Манчестър Юнайтед" успя да оглави класацията на Дарик от втори опит. Футболистът беше сред тримата номинирани и в края на миналата година, но тогава се размина с отличието. Този път Бербо беше предпочетен от 5443-ма българи, които гласуваха за него в официалния сайт на конкурса manoftheyear.bg. Малко повече от 13 000 души се включиха в допитването, продължило 25 дни. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов остана втори в крайното класиране /4269 гласа/, а световният ни шампион по бокс Детелин Далаклиев е на трето място /3350 гласа/. Церемонията по обявяването на Мъж на годината беше в столичния Модерен театър. За първи път името на победителя не беше съобщено предварително.

2009 е може би една от най-успешните години в кариерата и личния живот на Димитър Бербатов. Затова и в края й, съвсем логично, той получи и наградата Мъж на годината. Преди това, през ноември, успя да сбъдне поредната си мечта като подобри един от рекордите в родния ни футбол. Срещу името му вече стои и определението голмайстор номер 1 на България. Футболистът на "Манчестър Юнайтед" е лидер в класацията за най-много точни попадения, отбелязани с националния екип. Добро попадение Бербатов реализира и в личния си живот - през октомври той стана баща на дъщеричка.

За да присъства на церемонията по обявяването на победителя в класацията на Дарик, Димитър Бербатов долетя от Великобритания специално заради нея с частния самолет на "Манчестър Юнайтед". Няколко часа след края й се върна отново на Острова.

След като стана ясно, че именно той е Мъж на годината футболистът получи уникална сабя, на която е гравирано името му. Сабята е изработена от Васил Попов – президент на Първи частен ювелирен двор "Кесар". Заради старо поверие Бербатов я откупи от миналогодишния носител на титлата волейболиста Пламен Константинов. Според вярването така тя никога няма да застане между двамата спортисти. За Бербатов имаше и бутилка Johnnie Walker – черен етикет от лимитираната серия, произведена за 100 годишнината на марката, както и стилен часовник Tag Heuer, осигурен от Giulian.

В столичния Модерен театър Бербатов изненада гостите с новата си прическа. От няколко дни футболистът е с къса подстрижка, която според думите му, го прави да изглежда по-млад. В интервю за Дарик Бербо призна, че наградата, която получава, е една от тези, към които той се е стремял. "Щастлив и горд съм", отбеляза той. От сцената на театъра пък обясни: "Чудих се какво прави мъжа мъж. Дали спортните му успехи, дали политическите му такива, дали това как се грижи за семейството, приятелите, близките. Или пък дали целите, които си поставя и постига. Може би най-важното е накрая, когато се обърне човек, да е горд от това, което е постигнал, от това, което е направил. Може би най-важното е да може да живее със себе си. Мисля, че вървя по този път, пожелавам го и на всички мъже".

По време на церемонията Мъж на годината Бербатов получи и може би един от най-ценните си уроци в живота. Преподаде му го Томислав Русев. Спортният журналист от Дарик, баща на три деца, показа на Бербатов, който отскоро има дъщеричка, как се сменят памперси. Въпросът на Томислав "Знаеш ли как се използва това?", остана без отговор от страна на звездата на "Манчестър Юнайтед", който поне опита да демонстрира как се храни бебе от шише с биберон. Резултатът вижте ТУК!

Мис ТВ чар

Като част от добрата традиция на конкурса, на церемонията в Модерен театър, Дарик връчи и наградата Мис ТВ чар. Екипът на медията обаче създаде любопитен прецедент. За първи път отличието отиде не при една, а при две чаровни телевизионни водещи - Валентина Войкова и Лиляна Боянова, които водят Новините на PRO.BG.

За Лили наградата Мис ТВ чар е първата, даваща оценка на работата й. За Валя отличието е доказателство за факта, че Новините на PRO.BG наистина са успешен продукт, зад които стои чудесен екип. "Посвещавам наградата на колегите от нюзрума за общия ни чар", каза Войкова, докато получаваше отличието.

Интервю с двете дами можете да прочетете ТУК!

Допълнителни награди

Откакто Дарик държи правата върху конкурса Мъж на годината, като част от него, се раздават и допълнителни награди. Този път те са две. Милена Славова получи приза "Завръщане на годината". В края на ноември рокаджийката отпразнува 25 години на сцената с грандиозен концерт. Пусна и две нови песни, които са заявка за предстоящ албум. Освен, че зарадва гостите с изпълнение на "Истина", пред тях Милена призна: "Много се вълнувам. След толкова години скитане по света, моята звезда изгря за втори път".

Т.нар. "Специална награда на Дарик" отиде при един човек, неподвластен на каквито и да е класации. 89-годишният Валери Петров беше отличен заради цялостния му принос в живота на всеки един от нас. Наградата получи неговият зет – фотографът Иво Хаджимишев: "Валери ме помоли да ви напомня, че е необходима повече култура. В радиото, в ефира, във въздуха на България. Много е важно това. Ще видите колко по-хубаво можем да живеем, ако се успокоим, ако намалим озлоблението един към друг. И най-сетне заиграем в един отбор, най-сетне".

Церемонията Мъж на годината можете да гледате на 26 декември от 13:00 по PRO.BG – официален медиен партньор на конкурса. За втора поредна година той се организира от Дарик. Това стана възможно, след като медията придоби правата върху марката от списание "Клуб М".