Българският национал и футболист на руския Урал Екатеринбург Николай Димитров даде специално интервю за читателите на GONG.BG, в което сподели за новото си бизнес начинание. Той говори за приликите между футбола и бизнеса и как придобитите качества от футболната му карира помагат при изграждането на успешен бизнес екип.


Какво те накара да се замислиш за ново бизнес амплоа, когато си на върха на спортната си кариера?

 - За толкова време във футбола едно е нещото, което ми правеше впечатление постоянно. Футболисти с много слаби качества или на хора, на които не им се предписва много бляскаво бъдеще, поставени в правилната околна среда, в правилния отбор, с правилния треньор, започваха да играят по начин, по който и те самите не са вярвали. Както и обратното – много добри играчи поставени в неправилната среда и с неправилният треньор бяха бледа сянка на себе си. Това е нещо, което виждах ден след ден във футбола и в крайна сметка мисля, че това нещо важи в пълна степен и в бизнеса. Успешните компании, които са идеален пример за това нещо, предоставят на служителите си добра работна среда, която да ги стимулира. И това е нещото, което ме мотивира и мен да се захвана с това начинание.

Защо избра точно бизнес с професионално почистване?

 - Според мен е много подценяван. На мен това ми изглежда повече като възможност отколкото като проблем. Вече година се занимавам с това нещо и се изумявам колко много търсене има затова, защото не съм проучвал преди това дали има търсене към тази услуга. Има страхотно търсене и според мен има много накъде да се подобрява тази услуга, защото хората доста я подценяват, нямат доверие в хората, които го правят.

В България или в чужбина ще се развива основно бизнеса?

- Засега в България. В София е базиран.

На какво те учи управлението на екип?

 - Може да се направи асоциация между футбола и бизнеса. Във футбола съм се нагледал на добри и лоши управления и съм го изпитал. Всеки един човек го мотивира нещо различно. Задачата на ръководителя всъщност да разбере какво мотивира въпросния служител, защото не може всеки да го галиш с перо или да го овикваш. Ако трябва да съм честен, всеки има нужда и от двете от време на време. Задачата на ръководителя е да разбере всеки от какво има нужда. Има много прилики между футбола и бизнеса.  

Какви са тези прилики?

 - Бил съм при треньори, които са били доста строги и изискващи, но са губили мярката кога да спрат с тази строгост и не са усещали кога футболистите са имали нужда от подкрепа. И обратното – бил съм при треньори, които са били прекалено меки и не са имали никакви изисквания и това също разваля отбора и колектива. Дали ще е треньор, дали управител на фирма или собственик задачата му е да разговаря колкото се може по-често със служителите си и да ги разбира от какво имат нужда. Понякога трябва да бъдат „стреснати“ или за бъдат успокоени и стимулирани.

Какви качества от футболната кариера са ти безценни за управление на собствен бизнес?

 - Едно от нещата, на които учи спорта, е дисциплината, това не е тайна за никой. За да може нещата да просперират във футбола, в спорта или в бизнеса трябва да има дисциплина и откритост. Старая се винаги в бизнеса да съм открит с хората и винаги това, което съм казвал да си го изпълнявам, но държа от отсрещната страна това да бъде по същия начин. Невинаги се получава, но линията, която се опитвам да следвам е точно тази.

 

Автор: Дориан Делчев