Българският футболист Димитър Бербатов даде доста прямо интервю за индийската медия „Дъ Уийк”, в което разкри какъв е основният му съвет към своите по-млади съотборници в Керала Бластърс. Ветеранът разкри, че съветва всеки от тях да гради кариерата си така, че да излезе  извън границите на Индия и по-специално да се стреми към европейския футбол. „Там са най-силните футболисти”, коментира Бербатов.

Не е тайна, че тимът на 36-годишният българин не се наслаждава на най-добрия си сезон. Заради слабите резултати от началото на кампанията мениджърът Рене Мюленстийн бе уволнен, а на негово място пристигна Дейвид Джеймс. Засега Бербо още не е открил головата си сметка, но не изпитва съмнения за решението, което взе през лятото на 2017-а.

Керала Бластърс се похвали с новия си треньор

„Говорих с треньора ,говорих и с Уес Браун. Бяха добри разговори. Намирам се на такъв етап от кариерата си, където вече не е лесно да играя на високо ниво. Аз исках да играя повече. В края на този месец навършвам 37 години. Във футбола, когато остаряваш, ти става все по-трудно”, каза Бербатов.

„Любовта ми към играта е твърде силна, за да сложа край сега. Така че офертата на Керала беше добра, очевидно. За момента се наслаждавам. Нямам никакви проблеми за момента. Съотборниците ми са страхотни. Керала е добро място. Затова се наслаждавам.”

Бербо се впечатли от камили в Индия

Макар че е част от местната Суперлига съвсем отскоро, Бербо вече е забелязал огромната популярност на крикета като спорт в страната. Благоевградчанина призна, че се надява един ден футболът да стане също толкова значим за индийците.

„Аз не гледам крикет, но знам, че е много популярен в Индия. Дано футболът един ден достигне същото ниво на популярност. Засега футболът е още млад тук. Отборите в доста моменти играят хаотично на терена. Няма система, към която да се придържат през повечето време. Тактиката не е на същото ниво, както е в Англия например. Играчите обаче дават колкото се може повече от себе си. Мога да говоря само за нашия отбор, а не за другите. Отборът ни се старае да прави максималното, да следва указанията на треньора.”

Индийци от Керала: Берба почти не обелва дума

„Истината е, че най-добрият футбол и най-силните играчи са в Европа. Там всеки иска да играе. Затова, когато говоря с някого от младоците, им казвам, че трябва да имат големи мечти и да дерзаят да излязат извън Индия, за да се тестват и да разберат колко добри са всъщност. Дали ще се провалиш е без значение, ако продължиш да опитваш.”

„Аз самият идвам от много малка страна, винаги съм мечтал „на едро”. В края на краищата постигнах повечето от моите мечти. Така че трябва да се мечтае.”

Естествено, нямаше как да се мине без въпроси за престоя на Бербатов в Манчестър Юнайтед и това какво е треньор да ти бъде великият Алекс Фъргюсън.

„Работих със сър Алекс в течение на 4 години, по-добре е да питате Уес Браун. Той прекара там, кажи-речи, целия си живот, така че го познава по-добре от мен. За мен специалното беше начинът, по който той намираше верния тон с всеки играч. Трябва да си умен и да знаеш, че всеки футболист е различен, има собствено его. Всеки футболист е горд човек. Трябва да имаш различен подход към всеки в отбора, да знаеш как да говориш с тях дори когато им поднасяш лоши новини. Преди мачовете той винаги знаеше как да накара отбора да излезе и да се „сбие” на терена. Понякога дори не говореше за самия мач, просто разказваше истории от живота си, просто за да те надъха.”

„За мен Манчестър Юнайтед винаги ще бъде №1. Когато си фен на даден отбор, няма значение дали той печели или губи, винаги ще е на първо място. Да, имате право, че в момента Манчестър Сити играят наистина красив футбол, но, както казах, гледам Манчестър Юнайтед всеки път, когато играят. Подкрепям ги и знам, че ще се оправят. Ако не сега, следващата година или по-следващата.”

„Големите трансферни суми са част от футбола. Звучат лудо, но това си е елемент от играта. Може би ще станат дори по-високи за в бъдеще. Не знам дали е правилно да се харчат такива пари, но това е лудата страна на футбола.”

„Кой е по-добър – Бератов или Христо Стоичков? Вие може и да не знаете, но имаме и други велики играчи от различни поколения. За мен има такива, които са били сред най-добрите и без да са играли в Европа. Знам ги по име, винаги съм им подражавал. В модерния футбол Стоичков беше един от най-ярките в своето поколение, после дойдох аз за моето, а след мен ще дойде друг, а след него  - отново някой друг. Такъв е цикълът на живота. Затова просто се радвам на признанието, което получих, и на постигнатото от мен. Това дължа на моята амбиция да се стремя към нещо голямо, нищо че идвах от малка държава”, каза още Бербо.