Родният футболен ас Димитър Бербатов днес ще влезе в историята като първият българин, играл в индийското първенство. Сезон 2017/2018 започва по повече от бляскав начин, като противопоставя отбора на Бербо – Керала Бластърс срещу действащия шампион Атлетико де Колката (АТК).

Срещата стартира в 16,30 часа наше време, като ще бъде излъчена в пряко предаване по телевизия Mtel Sport 2. Всички в Индия очакват страхотно зрелище не само заради присъствието на 36-годишния благоевградчанина, но и заради факта, че тези съперници се изправиха в миналогодишния финал за титлата.

Феновете на Керала или защо наричат новия тим на Бербатов "индийския Борусия Дортмунд"

Тогава и форматът на лигата беше по-различен, като шампионатът се провеждаше в рамките на една календарна година. Във дуела за трофея трябваше да се стигне до дузпи, за да се определи кой ще ликува след 1:1 в редовното време. Играчите на АТК направиха само един пропуск, докато Керала впоследствие се раздели с грешниците във своите изпълнители – сенегалеца Елхаджи Н’Дойе и французина Седрик Хенбар.

Бербо: Вече не съм нападател, а халф

И АТК, и Керала са част от тимовете, които проведоха първия сезон на индийската Суперлига, който се състоя през 2014 година. Разликата помежду им е в това, че АТК има 2 шампионски титли  в кратката си 3-годишна история (2014 и 2016), докато Керала все още се бори, за да вкара първи трофей във витрината си.

Според мнозина именно Бластърс ще бъде основният конкурент на АТК през настоящия сезон. Освен че разполага с Бербатов, отборът е воден от бившия помощник на сър Алекс Фъргюсън – Рене Мюленстийн. Холандецът се възползва по отличен начин от репутацията си на Острова и привлече преди началото на сезон друг бивш кадър на Манчестър Юнайтед – защитника Уес Браун. Макар и на 38 години бившият английски национал безспорно ще бъде стълб в отбраната на Керала.

Съперник на Бербатов: Ще го ритам без пощада!

В лагера на АТК също блестят имена от Премиършип. Основната фигура в атака е добрият приятел на Бербатов и легенда на Ирландия Роби Кийн, докато титуляр страж е финландецът Юси Яскелайнен.

За разлика от предишните сезони, когато в Суперлигата участваха 8 отбора и мачовете от редовния сезон продължаваха от октомври до декември, сега участниците са 10, а продължителността е от ноември до март.  Това значи, че сега кръговете се увеличават от 14 до 18. Изоставена беше и предишната формула, когато всеки ден имаше поне един мач, а сега такива ще има в дните от сряда до неделя. Иначе плейофите се провеждат по същия начин - в тях участват първите 4 тима от крайното класиране, като първият излиза срещу четвъртия, а вторият - срещу третия. Полуфиналите са в 2 срещи при разменено гостуване, докато финалът е в един мач на неутрален терен.