Третият вратар на Сиена е българин. Вероятно най-запалените фенове знаят, че се казва Михаил Иванов. Роден е в София, а от 13-годишен се бори за място под слънцето на Апенините.

Коледа е. Мишо Иванов си е в България. Имаме среща в заведение, намиращо се в близост до сградата на БФС. Вратарят на Сиена е в отлично настроение. Все пак в последния мач за 2008 година е победил Ювентус. Макар и в мач от първенството на Примаверата.

Екипът на Гонг не може да скрие, че е с добри впечатления от телефонния контакт с Иванов. Възпитано момче, което очевидно знае две и двеста.

Разговорът няма как да не почне с победата над „Старата госпожа”. „Няма как да не съм в настроение. В Италия няма нищо по-хубаво от това да биеш Ювентус. На всичкото отгоре не ми вкараха гол”, откровен е първият български вратар в Калчото.

Мишо разказва с видимо удоволствие, че 900 зрители са го изпратили на крака и с аплодисменти. „Това ми се случва за първи път. Принципно в Италия много тачат надпреварата в тази възраст, но при нас в Сиена не е така. Не се обръща чак толкова голямо внимание, което е странно”, вметна още Иванов, който е единственият с професионален договор от Примаверата на Сиена.

В мача между Сиена и Юве, спечелен от тима на Мишо Иванов, участие е взел братът на Джовинко, който е част от първия тим на „бианконерите”.

„Надявам се да играя добре за младежите. В Италия нищо не се знае. Желая силно през лятото първият тим да залага по-сериозно на мен”, разкри част от мечтите си на Коледа Михаил Иванов.

„Ако се спасим по-рано, защо да не дебютирам в Серия А още този сезон”, стигна по-далеч 19-годишният българин.

Шансовете на Иванов в близко бъдеще не изглеждат никак малки. Първият вратар на Сиена Курчи, най-вероятно ще се върне в Рома, клубът който държи правата му. Договорът на Елефтерополус изтича, а италианецът Манита е с краткосрочни отношения със състава от Тоскана.

„Всяка сряда тренирам с мъжете на Сиена. Шампионатът при младежите обаче не се дава по телевизиите, които се хващат в България. Вероятно заради това не ме викат в националните тимове на страната ми. Не могат да преценят как играя. Аз не мога да коментирам тези неща”, не се хваща на опита ни за провокация Иванов.

„Треньорите ми в Италия казват, че съм станал завършен вратар. Смятам, че най-добрите ми качества са характерът и спортната злоба на терена. Иначе не знам кой ми е най-слабият компонент от играта. Трябва да работя върху малки дефекти, които имам. Треньорът на вратарите смята, че само трябва да играя редовно”, разкрива Мишо Иванов, който е и втори капитан в отбора си.

„Обичам да помагам и да давам съвети на по-младите футболисти. Просто знам, какви грешки се правят и гледам да предпазя по-малките от мен”, сподели още по въпроса талантът.

„Винаги съм казвал, че любимецът ми е Икер Касияс. Той притежава страхотни характеристики, а и е със силен характер. Заради това го боготворя. Характерът му е страхотен. В Испания сигурно е по-известен от Краля. Заради това го наричат Сан Икер. Искам да стана като него”, продължава да мечтае с широко отворени очи и не скриващата се усмивка Мишо Иванов.

„Вие сами признахте, че Италия е най-добрата школа при вратарите. Разбрах, че Марио Кирев е ходил в Ювентус. Не го познавам, но видях, че притежава отлична физика. Дано успее. Аз нямам нищо против да отида някой ден в Испания. Обичам предизвикателствата.”, сподели Мишо в интервюто си за Гонг.

Благодарение на Иво Райчев, който познава Михаил Иванов от по-ранна възраст, подхващаме и темата за рисуването. Също като големия Димитър Бербатов, вратарят на Сиена е пленен от рисуването. Както разбираме от самия него, предпочита да „драска различни анимационни герои”. Та с това „драскане” го приели след седми клас във всички училища с изобразително изкуство.

Е, тогава се намесил футболът. Като в историята на Бербо. Само, че Мишо отишъл в Италия. На проби в Пескара, където живеят приятели на родителите му. Прави една тренировка и му се налага да остане за по-дълго.

След Пескара заминава и за Сиена. Там го желае спортният директор в школата, който си го е заплюл още от съвместната им работа в Пескара. „Благодарен съм на този човек, той ми подаде ръка във футбола”, разкрива с признателност Мишо, който в момента работи с Джери Паломба, агентът на Валери Божинов.

„Двамата с Валери минаваме по един и същ път. Джери ми помага много. С Валери говорим така сякаш се познаваме от години”, отбелязва надеждата на Сиена.

Иначе Мишо все още е в началото на своята кариера. Парите, които получава едва ли са много. На този етап българинът живее в хотела на клуба. Скоро обаче ще се мести в къща с още три талантливи момчета от школата. Не крие, че градът му харесва. Става в 8, тренира и чете книги...

„Ами да, обичам да чета книги. Гледам да чета на български и италиански, така си упражнявам и двата езика. Съотборниците ми ме гледат малко странно, но не е проблем”, продължава своя разказ Мишо Иванов.

Вратарят разкри и нещо от личния си живот. Има си сериозна приятелка, на която по всичко изглежда държи. Тя е била при него в дните преди победата над Ювентус. Футболистите са големи фаталисти, така че това явно е много добър сигнал.

Е, не всичко е било така лесно, хармонично и оптимистично. Имало е и сълзи, в първите дни далеч от България. „Имах два много тежки периода. Първите три месеца редовно поплаквах. Бях готов да си тръгна на втората година. Щях да зарежа всичко, защото баща ми трябваше да претърпи операция, а аз нямах възможност да се прибера в София. Тренирах като луд, заради напрежението, което ме тормозеше. Беше ми адски мъчно и трудно, но всичко се нареди”, завърши интервюто си за Гонг Мишо Иванов, отпивайки последната глътка от поръчания преди 45 минути горещ шоколад. Това вероятно е изневяра за влюбените в кафето италианци, но все пак е Коледа и сме в София.

Историята на Михаил Иванов е интересна, а по всичко личи, че може да стане много по-любопита и популярна... Момчето е свястно, очевидно талантливо. Дано успее!

Снимки: Gong.bg, Стефан Стоянов