Бившият футболист на ЦСКА Христо Янев изрази тъга по вечното дерби с Левски. „Този мач ми липсва”, сподели пред Гонг от Франция настоящият играч на първодивизионния Гренобъл.

Вече трети сезон Янев не е участвал „синьо-червената” битка на футболния терен, след като след шест години на „Българска армия” се отправи към Франция.

„Мачът в събота се очаква от всички с голям интерес. Лично аз очаквам ЦСКА да затвърди водачеството си в класирането. Дано това бъде един добър мач, с който да се върне публиката по стадионите. Във Франция няма мач, който да прилича на ЦСКА-Левски! Тук дербито ПСЖ-Марсилия няма нищо общо с това в България. У нас условията са на много по-различно ниво. Зарядът в България е доста по-голям!”, заяви халфът.

И допълни: „Липсва ми напрежението преди мач ЦСКА- Левски! Моят спомен от вечното дебри е свързан със седмицата преди мача – нервността, разговорите и т.н. Не мога да визирам конкретно дебри, защото всички си спомням. Усещането е страхотно седем дни при преди мача, а и седмицата след него, ако си победил. Настройката и нагласата преди всеки „синьо-червен” мач е от изключително голямо значение. Всичко това ми липсва! Сигурен съм, че дербито липсва на всеки футболист, участвал в него”.

Христо Янев не пожела да даде своята прогноза за резултат в събота: „Важното е, че в последните издания на вечното дебри се залага на по-добро темпо, а това може да вдигне и нивото на българското първенство. Прогноза не искам да давам, пожелавам успех на ЦСКА. Дано „червените” излязат от тежкото състояние, в което се намират. Следя напълно какво се случва в България, информирам се редовно и съм наясно със ситуацията”.

От началото на френското първенство и завръщането на Гренобъл в Първа лига, Христо няма игрови минути, а миналата година участва в 21 мача. Този сезон влезе едва за 16 минути в мача за Купата на лигата срещу Нанси на 24 септември, когато в 1/16-финала Гренобъл падна с 2:3 след продължения.

„Чувствам се добре тук. Лошото е, че не играя. Това обаче не зависи от мен, затова продължавам да тренирам и се готвя за мачовете. Всички около нас се държат добре и предразполагат да мислиш само за футбол”, сподели Янев от Франция.