Едно от най-авторитетните издания във Великобритания „Гардиън” излезе с обобщаващ материал относно оставката на Христо Стоичков и решението му да поеме Селта Виго.

Статията е със заглавие „Стоичков под обстрела на България и Испания” и започва с уточнението, че бившият селекционер на националния ни тим отново е изключително критикуван, но този път на два фронта.

От една страна, в родината си той е смятан за неопитен треньор, а от друга – бившият наставник на Селта Виго Фернандо Васкес заяви, че неговият заместник на поста вече е в по-изгодна позиция в борбата за оставане в Примера дивисион.

Изданието цитира вицепрезидента на БФС Стефан Орманджиев и думите му относно Христо Стоичков: „Той нямаше възможност да извърви стъпките, по които минава всеки старши треньор. Един наставник би трябвало да започне първо с обучението на младежи, след това да премине в по-силен клуб, а едва накрая до националния отбор. Смятам, че правилният път за него е да започне да се развива.”

Колкото до Васкес, „Гардиън” припомня думите му пред испанското издание Marca: „Ако Селта изпадне, аз ще съм виновен за това, но ако остане ще е благодарение на свалянето ми от поста. Всичко, което Стоичков трябва да направи сега е да използва навиците на футболистите, които вече са обиграни и да ги мотивира.”

„Гардиън” цитира още думите на Стефан Орманджиев, според който новият старши треньор на България може и да е чужденец: „Ние трябва да вземем решението бързо, но и да се съобразим с финансовите условия.”