Българинът Ангел Калинов е една от футболните звезди на колежанския отбор на университета Клевтън Стейт в Атланта. Младият българин има реален шанс да заиграе в Мейджър Сокър Лийг от следващият сезон. Специално за Гонг Ангел разказа своята история. За това как се е озовал Отвъд океана, как преследва своята американска мечта, за сокъра и бъдещото си развитие.

Ангел Калинов е на 22 години от Сандански. Преди осем години майка му печели зелена карта за Страната на неограничените възможности и взима със себе си 14-годишния си син който по това време е футболист в юношеската формация на Вихрен Сандански.

След като пристига в Атланта, веднага се записва в юношеския отбор на местното училище. След като завършва основното си образование, подписва договор с колежанския тим на Атланта, където играе и до момента. Остават му още четири месеца, за да се дипломира.

След като напусне колежа, за да се занимава и занапред с футбол, българинът ще трябва да се яви на пробни лагери, на които присъстват скаути на различните професионални клубове от Мейджър Сокър Лийг. Калинов вече има отправена покана за подобен лагер който ще се проведе във Флорида. Калинов може да се похвали с три шампионски титли в последните четири сезона и две купи на конференцията, което си е сериозно постижение в колежанския футбол. Отборът на нападателя всяка година е в 16-те тима които играят национални плейофи от над 250 университета в страната.

Младият футболист мечтае да се реализира като професионален футболист защото смята, че има дарбата и възможността да го направи.

Преди да тръгне за Америка, младият състезател е играл в един отбор с Илиян Мицански и Атанас Чипилов. Тях Ангел определя като най-близките му приятели от България, който са се развили във футбола по някакъв начин.

Сегашните съотборници на Калинов знаят за България благодарение на Бербатов. „След доброто представяне на Митко в Англия и преминаването му това лято в Манчестър Юнайтед моите съотборници постоянно ме поздравяват и дори гледаме заедно мачове на червените дяволи”, каза българинът.

„За съжаление сокъра няма как да настигне по популярност другите спортове като бейзбол американски футбол и баскетбол. На тези спортове дори на колежанско ниво идват по 20 хиляди души, а при нас около хиляда. Това е все едно в България бейзболът да се изравни по популярност с футбола.”

„Разликата между нашия футбол и този в Америка е, че те залагат повече на силата от колкото на техниката както е в Европа”, коментира нападателят.

Ангел Калинов е типичен герой от някой американски колежански филм, където звездата в училище е спортист и гаджето му е мажоретка. Такъв е и случаят с нашият представител. Момичетата се заглеждат по мен, но аз сега си имам приятелка. Тя също играе футбол в женския тим, но е и мажоретка на нашите мачове. Гледам да не се закачам с други момичета, за да не я нараня”, откровеничи нападателят.

Освен с футбол младокът се занимава и с мода. „Съвсем на шега тръгна всичко, но ми хареса. Участвал съм в ревюта на световно известните марки „Калвин Клайн”, „Долче и Габана”, „Дизел”. Дори това лято взех участие в ревю на Албена. Мога да се развивам и в тази среда, но за мен сега на първо място са университетът и футболът”, уверява Ангел Калинов.

Политиката не е чужда на младока и не подминахме темата, която вълнува целия свят през тази седмица - новият президент на Америка Барак Обама. За него Калинов заяви: „Обама притежава силен характер, израснал е без родители. Преборил се е с много трудности, следващата му цел е да се пребори с прословутата финансова криза и мисля, че големият характер, който притежава, ще му помогне да успее.”

За финал младият футболист си пожела да успее да се реализира в мъжкият футбол в Америка, да играе пред повече от 20 хиляди зрители и да радва България както в момента го прави Димитър Бербатов.

„Митко е моят кумир във футбола. Уважавам най-много футболните качества, които той притежава. Имал съм възможност само веднъж да го видя на живо и дори си разменихме няколко думи”, завърши българинът от Атланта.