Българският нападател Валери Божинов изуми Италия с фантастичното си попадение срещу Бари. Родният голмайстор се представя повече от солидно откакто премина в състава на Парма. От началото на първенството в Серия А, Божинов заби три решителни попадения в мрежите на Лацио, Сиена и Бари.

Както обикновено, Валери се съгласи да даде интервю за gong.bg. Ето какво каза Божинов:

-Най-важното за нас беше да победим противник, който се бори да не изпадне, а същевременно играе доста хубав футбол. Радвам се, че треньорът ме пусна доста рано през второто полувреме и стана този хубав гол. Бях на правилното място, в правилния момент. Стрелях там, където исках да отиде топката и се получи. Важното е, че отборът победи, а и Парма върви добре в класирането. Аз играя редовно, а повярвайте ми, по-хубаво от това няма. Моля се само да бъда здрав, игровата практика ми липсваше, а сега не е така.

-Май уцели точния отбор и момента, в който да отидеш в Парма, така ли е?

-Вие ме познавате достатъчно добре и знаете, какво беше моето желание. Винаги съм желал да играя в Италия. Тук пораснах, тук прихванах от манталитета на италианците. Знам и езика, което също ми помага. Почти целият ми живот е преминал в тази страна. Тук ми е много добре. Фактите показват, че тук е моето място. Може би щях да успея и в Англия, но знаете, какво се случи. Година и половина не можах да играя, заради контузиите. Сега искам да съм здрав. Исках да опитам от тръпката на английския футбол, но поради една или друга причина, това не се случи.

- В момента сте на четвърто място в Серия А. Има ли еуфория, лесно ли се ходи по улиците на града?

- Парма е много спокоен град. Тук нещата приличат повече на Англия. Феновете са спокойни, не е като в клубове от сорта на Наполи, Лацио и Рома. В тези отбори хората живеят само за футбола. Тук сме стъпили здраво на земята, но сме и доволни от това, което правим до този момент. Еуфория има в Милан, Наполи или Флоренция. Ние гледаме позитивно на нещата и си вършим работата. Сега ни чака голям мач. В събота гостуваме на Сан Сиро срещу Милан. Ще си премерим силите с голям отбор и големи играчи. Обичам да се доказвам срещу големите тимове.

-Сменил си пет отбора, макар и да си все още млад. Сега ли се чувстваш най-оценен?

-Може би. В Италия винаги съм се чувствал добре. Във всеки отбор. Е, нещата понякога не са били, както трябва. Във футбола и живота не винаги нещата вървят добре. Това го знам отлично. Тук ме познават и най-важното е, че знаят моя талант. Виждат го. В Парма вярват в мен, а това ме прави много спокоен. Върша си работата. Искам да решавам мачове.

- Чувстваш ли се като лидер в отбора на Парма?

- Какво значи лидер? Това е за вас журналистите, вие определяте и виждате тези неща отстрани. Аз гледам да си върша добре работата. За това са ме взели в Парма, да вкарвам голове. Дойдох, за да нося победи, да вкарвам голове. Моята цел е след всеки изминал мач, след всяка изминала седмица да раста, като футболист. Аз живея за футбола, докато съм жив и здрав, ще се занимавам с това.

- Твоят съотборник в националния Димитър Бербатов казва, че предпочита красивите голове. За теб има ли някакво значение какви са?

- Красивите голове носят престиж на нападателите. Срещу Сиена вкарах още един красив гол, а после пропуснах на метър от врата. Така се случва понякога. Всеки футболист има талант, а моят е да вкарвам голове. Ако са хубави добре, но като цяло голът си е гол. Важното е топката да влезе в мрежата. Това ме интересува. И най-вече головете ми трябва да са важни. Да решават мачове. Мисля, че го имам в себе си това да вкарвам красиви голове.

- Като млад отиде в голям клуб - Ювентус. Имаш ли амбицията да играеш в голям тим?

- На този етап не мисля за такива неща. Гледам си отбора. Искам да съм здрав. Всеки играч се стреми да играе на ниво Шампионска лига, но това си идва с времето, ако работиш много. Всеки талант ще бъде възнаграден, няма значение дали на 20, 21, 25 или на 30 години… Аз много време гледах отстрани, как другите играят и се забавляват. Сега дойде и моето време за това нещо. Искам само да си върша добре работата.