Валери Божинов говори пред Гонг за възстановяването след контузията, за сина му и Алисия, за амбициите на Манчестър Сити и за това, какво си говорят с Ериксон, когато минават покрай Олд Трафърд.

- На сайта на Сити пише, че благодариш на Ериксон, как върви възстановяването?

- Нормално е да благодаря на Ериксон, все пак един и същ език говорим – италиански, с английския напредвам, но все още си говорим на италиански. Каза ми, ще ме чака и да давам всичко от себе си за да се възстановя напълни.

- Какво казват докторите и физиотерапевтите за възстановяването?

-Всичко върви както трябва. Всеки ден до мен имам терапевт и кондиционен треньор, работим сутрин и следобед. Надявам се всичко да върви както трябва и ако е писано, надявам се през януари да се върна на терена.

- Наистина ли са толкова сериозни натоварванията?

- Всеки ден една седмица правиш еднакви неща и сутрин и следобед. Като си здрав знаеш, че тренираш с отбора, играеш с топка, правиш и други неща, но като си с такава контузия всеки ден правиш едно и също. Трябва да си силен психически и да имаш желание и сърце да работиш. Моето желание е да се върна по-силен и от преди.

- Променялите контузията по някакъв начин и в каква насока?

Това ми е първата най-сериозна контузия. Когато си контузен виждаш и другото лице на един футболист. Виждам, че за да се възстановя по-бързо трябва да работя всеки ден, да се трудя по-усърдно и да имам търпение.

- От колко време вече си в Англия и гледаш ли мачовете на Манчестър Сити?

- Дойдох на 1 август в Англия и стоя до 19 август, защото тогава се контузих. После два месеца бях в Италия, сега от две седмици съм тук. Радвам се като малко дете, когато гледам мачовете на Манчестър Сити на стадиона или по телевизията, или да ги гледам как тренират. Радвам се много, когато ходя да ги гледам на стадиона.

- Как е малкият Валери, на кого повече прилича, на Алисия или на теб?

Все повече расте и все повече яде. Всички казват, че прилича на баща си и това е радващо, защото все пак означава, че съм се постарал за нещо.

- Харчиш ли много и кой му избира дрехите?

- Майка му му избира какво да носи и какво да облича, като стане по-голям, аз ще определям какво да носи и какво не. Още преди да се роди от Италия му бях купил играчки, детски работи. В Англия като съм, като имам свободно време ходя по търговски центрове и му купувам каквото намеря, избирам му по-големи дрехи, тъй като непрекъснато расте и е по-добре да се по-големи, а не по-малки.

- Алисия и Валери при теб ли са в този момент?

- Водих го на преглед и докторката каза, че трябва да навърши два месеца, за да може да пътува. Ще дойда да гледам мача с Румъния и след това ще ги взема при мен в Англия.

- Ще разкажеш ли историята, когато с Ериксон сте минавали покрай Олд Трафърд?

- Веднъж бях без кола и помолих треньора по физическа подготовка, да ме закара до хотела. Той ми каза „о’кей, но и Ериксон е с нас” Казах, че няма проблеми. Минавахме покрай Олд Трафърд, говорехме в колата и му казах „Играем на 10 февруари с Манчестър”. Той ме попита дали съм играл там и му казах, че на Олд Трафърд не съм играл никога и той ми вика „трябва да направиш всичко възможно, за да си напълно готов и да играеш на този стадион”.

- Как е Мартин Петров след загубата с 0:6 от Челси?

- Марто е мъжко момче, той е играл доста мачове, а това са нормални неща във футбола. Тази загуба ни показа, че сме на далечни години от Челси и Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Арсенал вчера направиха голям мач, мисля, че на този етап няма кой да ги измести от местата за Шампионската лига. Нашата цел е да се класираме за УЕФА. По-добре да загубим един мач с 0:6 отколко шест мача.

- Планираш ли вече къде ще бъдеш на Нова година?

- На 1 януари играем с Нюкасъл и това си говорехме оня ден с Марто, че ще празнуваме Нова година в хотела, ако съм на лагер с тях, ако съм в групата. Ще си празнуваме Нова година в стаята, в Англия е така. Нова година не я празнуват както ние тук, повече празнуват Коледа.

- Чуваш ли се с Бербатов?

- Да поддържам връзка е тежко казано. Последния път, когато се бяхме чули беше, когато ми се обади заради контузията и за националния отбор се бяхме видяли. Не се чуваме не защото имаме проблеми или нещо такова. В момента той и отборът му са в криза, не е хубаво на никой да се случват тези неща, но само те могат да си помогнат. Това наистина е труден период за него и отбора му, но той отново да почне да бележи голове, рано или късно те ще излязат от тази криза.

- Усети ли подкрепа докато беше контузен или беше забравен?

- От много хора получих смс-и, обаждания, от вас журналистите и съм ви благодарен, защото ми показахте за пореден път, че ме уважавате, не ме забравихте, винаги сте ме търсили за интервюта, не сте ме забравили за нищо. Получих обаждания от хора, от които не съм очаквал, от семейството ми, от съотборници, от приятели. Нормално е човек, когато се контузи, да получи подкрепа, защото това е тежка контузия. Миналата година, когато Марто се контузи веднага му звъннах и се чувахме поне веднъж в месеца. При такива контузии всеки един футболист има нужда от подкрепа, да му покажеш, че го уважаваш като футболист и като човек.