Ромелу Лукаку е истински полиглот. Звучи невероятно, но новият нападател на Интер може да общува с хората на 8 езика - френски, английски, немски, холандски, португалски, италиански, фламандски и лингала. 
 
Лукаку е роден в Белгия, където ситуацията с езиците е доста заплететена. Повечето от белгийците използват френски, други говорят немски, а част от тях - холандски и фламандски. Ситуацията се усложнява от емигрантите от Африка, които говорят на своите езици и диалекти. В резултат на това често можете да срещнете полиглоти сред белгийците. 
 
Още от малък на Ромелу му се налагало да общува на различни езици - в училище трябвало да говори на холандски, у дома с майка си и дядо си разговарял на лингала (идват от Конго), в Андерлехт предпочитан език бил френският. И когато заминал за Англия на 18 г. той говорел своободно френски, холандски, фламандски и английски.
 
С годините белгиецът проговорил немски, италиански и португалски - не идеално, разбира се, но на достатъчно добро ниво - да общува със съотборниците си, да превежда указанаията на треньора. 
Румелу не взима уроци и  не купува учебници - учи езиците като общува с чужденци. Така той научил португалски докато разговарял с бразилците в Андерлехт, а после го усъвършенствал го в Челси. 
Познанията си по италиански придобил от телевизията - не пропускал мачовете на своя брат Джордан, който играе в Лацио.
 
Бившият му съотборник в Челси Жозе Босингва не крие изумлението си от неговата памет. 
Тази способност той показва още на първата си тренировка с Евертън. Когато видя Рос Баркли, белгиецът му извикал : Хей, ние сме се виждали. Помниш ли турнира за деца до 13 г. през 2006 г. Аз играех за Лиерс, а ти за Евертън? Естествено, Рос не помнел. 
 
Мнозина подценяват интелекта на Лукаку, но той е безспорен. Доказва го и дипломата му за бакалавър по туризъм и връзки с обществеността. 
"Работих с няколко играчи, когота бяха на 16-17 години. Имаха много талант и забравиха да учат. При Ромелу всичко беше различно. Той винаги беше отворен за нови знания и лесно го убедихме да отиде в колеж “, обясни Ариел Джейкъбс, бивш треньор на Андерлехт.
 
В Евертън Лукаку изненада главния треньор Роберто Мартинес. „Още по време на първия разговор с Ромелу разбрах, че той не е типичен таран. Той е мислител и гледа на футбола като треньор. Говорихме за много стари мачове, за играчите. Повярвайте ми, това не е онзи вид разговор, който обикновено водите с 20-годишен човек. Лукаку поглъща футбол в огромни количества. Не за удоволствие, а да анализира и да се учи. 
 
Рядката способност да учи езици и да анализира противниците помага на Лукаку бързо да се адаптира. В понеделник той вкара в дебютния си мач за Интер, а преди това вкара в първите си мачове за Манчестър Юнайтед, Евертън и Уест Бромич.