След като цял сезон Фиорентина се представяше добре и бе приятната изненада в Серия А, изведнъж тимът изпусна парата и започна да играе много слабо. Ако „виолетовите“ изпуснат европейските турнири, могат да се сърдят единствено на себе си, а в една част от кампанията изглеждаше, че съставът от Флоренция дори е способен да гони завършване в топ 4 в края на сезона.

Няколко неубедителни мача обаче хвърлиха доста сериозна сянка върху представянето на „Ла виола“, а срещу Сампдория Фиорентина отново разочарова. Тежкото поражение с 1:4, което допуснаха футболистите на  Винченцо Италиано, постави под  сериозна въпросителна участието им в Европа. Сега,  тимът ще трябва да търси задължителен успех при домакинството срещу Ювентус в последния кръг, ако иска да е напълно спокоен за европейското си участие.

Все пак, според Италиано, няма поводи за притеснение и паника. Бившият наставник на Специя е уверен, че неговият отбор ще намери място в Европа, като той дори си пожела, участие във втората по сила надпревара на стария континент, турнира Лига Европа.

„Не искам веднага да се вкарва в отбора ми притеснение и паника. Няма смисъл от такива неща, а аз наистина вярвам, че ще стигнем поне до Лигата на конференциите. Да, хората говорят колко добре сме играли как сме изпуснали своя шанс за нещо по-значимо и най-малко, 5-ото място в класирането, но ситуацията е такава". 

"Да, признавам, че в последните няколко мача нищо не ни се получава и може би наистина изтървахме момента, когато трябваше да натиснем най-много. В края на сезона просто ни трябваха още няколко точки, за да сме напълно спокойни за Лига Европа. Сами направихме нещата трудни за нас, а загубата от Сампдория още повече утежни положението ни". 

"Аз обаче съм оптимист и вярвам, че срещу Ювентус ще покажем на какво сме способни. Ще играем у дома, феновете ще ни подкрепят, но сме длъжни да спечелим. Смятам че, ще стигнем до Европа, макар и да можеше да е много по-лесно и отдавна да сме си свършили работата“, коментира Италиано