Още нови и нови детайли излизат на бял свят след снощните размирици в Рим, които забавиха финала за Купата на Италия с 45 минути. По последни информации избухването на насилието между двете агитки е в резултат от стрелба, при която ултрас на Рома е прострелял трима привърженици на Наполи.

Тифозите от Неапол отвърнаха на агресията, като заловиха виновника и му нанесоха тежък побой. Финалът срещу Фиорентина успя да започне едва след дълги и напрегнати преговори между клубовете, полицията и ултрасите на „Стадио Олимпико“.

Засега се знае, че началото на конфликта е започнало, когато радикални привърженици на Рома са атакували феновете на Наполи, докато последните са вървели към стадиона. Привържениците на столичния тим са хвърляли предмети по полицейския ескорт в района около Милвийския мост.

Самата стрелба се е случила два часа преди началото на мача в друга част на града – Тор ди Куинто. Мъжът, който е задържан и разпитан от полицията като извършител, е 48-годишният Даниеле Де Сантис. Де Сантис е ултрас на Рома, който е известен с крайно десните си уклони.

Макар че е арестуван от властите, в момента виновникът лежи в болница, понеже трима привърженици на Наполи са го атакували веднага след стрелбата.  Според различните медии в страната пияният Де Сантис, който работи като градинар, е викал към група привърженици на „адзурите“,  които са преминавали покрай него. Първо той ги е замерил с пиротехнически изделия, но тъй като тифозите на Наполи реагирили, Де Сантис се уплашил и побегнал към щанда си, откъдето извадил пистолет.

С него той открил огън и улучил трима души, като единият от тях – Чиро Еспозито е сериозно ранен в гърдите. Ултрасите на Наполи буквално обезумели и обезоръжили Де Сентис, след което го пребили жестоко и му счупили крака.

На самия стадион лидерът на крайните привърженици на неаполитанци – Дженаро Де Томазо, син на известен мафиот от Камората – дълго време преговаряше с капитана на тима Марек Хамшик и полицията, за да може мача да започне.