Наполи е новият носител на Купата на Италия. В драматичен мач, момчетата на Рафа Бенитес завоюваха отличието за пети път в историята си след успех с 3:1 над Фиорентина.

Мачът беше напечен на терена, но и преди началото му беше още по-горещо. Фенове на двата тима се биха яростно в Рим.

В мелето между тях се намесиха и привърженици на Рома, което доведе до петима ранени, един от които полицай. Фен на Наполи пък беше прострелян в гърдите и лекарите се борят за живота му.

Заради тези безредици първият съдийски сигнал закъсня с 45 минути. Агитката на южняците не искаше мачът да започва и обстрелваше терена с ракети и факли.

След преговори с президента Аурелио де Лаурентис и звездите на тима, тифозите се поуспокоиха и позволиха началото на бъде дадено.

А мачът започна перфектно за Наполи. Още в 11-ата минута Лоренцо Инсине откри резултата и хвърли в екстаз феновете на тима си.

Архитект на попадението беше Марек Хамшик. Словакът направи близо 50-метров пробив и намери на изгодна позиция италианския национал, който с хубав и техничен удар не остави шансове на вратаря на Фиорентина - 1:0.

Само шест минути Инсине отново беше в прегръдките на съотборниците си, правейки 2:0. Тогава Игуаин проби хубаво и пусна топката около границите на наказателното поле.

Връхлитащият Инисине стреля мощно, тя рикошира в крака на защитник на Фиорентина и се спря в мрежата на "виолетовите" за втори път.

Този развой изглеждаше успокояващ за неаполитанците, но съперникът им не беше казал последната си дума. Фиорентина намали още в 28-ата минута.

Тогава Хуан Варгас беше изведен зад гърба на защитата на Наполи и със страхотен шут от воле не остави шансове на Пепе Рейна, намалявайки на 1:2.

Този гол направи срещата доста напрегната и двата тима имаха своите шансове да отбележат. "Виолетовите" дори вкараха за втори път топката в мрежата точно преди почивката.

Това попадение на Алберто Акуилани обаче беше отменено заради засада и така Наполи се оттегли на почивка с един гол преднина.

След почивката нападателната и вдъхновена игра от първата част поизбледня. Положенията бяха по-малко, но в края се изви истинска буря пред вратата на неаполитанците.

Матиас Фернандес в 72-ата минута пропусна невероятна възможност за Фиорентина, а седем минути по-късно беше даден нов шанс на тима.

Гьокхан Инлер беше изгонен в 79-ата минута за втори жълт картон и направи много тежки последните минути за тима си. Пред Пепе Рейна се заредиха ситуации, които обаче бяха изпуснати от "виолетовите", а най-фрапантен беше пропускът на Алесандро Матри в 86-ата минута.

И докато играчите на Фиорентина налитаха в атака, съперниците им от Наполи решиха всичко в 92-ата минута с третия си гол и оформиха успеха си.

Тогава Дрийс Мертенс вкара третото попадение след хубава асистенция на Хосе Кайехон и хвърли в екстаз публиката на Наполи, която толкова изстрада преди мача.

Това беше първи трофей за неаполитанците под ръководството на Рафа Бенитес. Те почти сигурно ще играят и в Шампионската лига, така че сезонът им може да се смята за успех.