Отборът на Италия се класира за полуфиналите в турнира за Купата на Конфедерациите след победа с 4:3 над Япония. По този начин от Група А напред продължават освен Скуадра Адзура и съставът на Бразилия. Селесао се наложи по-рано през деня с 2:0 над Мексико. Бразилия и Италия оглавиха потока след първите два кръга с по 6 точки.

Япония взе инициативата в началото на мача и демонстрира желание да продължи напред в турнира. Доброто представяне на „самураите“ бе ознаменувано с попадение в 20-та минута. Главният рефер отсъди спорна дузпа. Де Шилио подари топката на Маеда, който изскочи сам срещу Джанлуиджи Буфон и след съприкосновение с вратаря, падна на терена. Аржентинският рефер посочи бялата точка откъдето безкомпромисен за 1:0 бе Кейсуке Хонда.

Последваха още добри минути за японския тим, а в 33-та резултатът стана 2:0след мощен удар от воле на Шинджи Кагава.

Първото опасно положение пред вратата на Япония дойде едва в 40-та минута, когато Андреа Пирло стреля от пряк свободен удар, но в аут. Секунди след това обаче Скуадра адзура все пак стигна до попадение. След центриране от корнер, Даниеле де Роси засече с глава за 1:2.

В продължението на първото полувреме Марио Балотели уцели страничната греда.

В началото на второто полувреме италианският тим изравни резултата. В 50-та минута Емануеле Джакерини се пребори за топката на аутлинията, центрира, а Учида си отбеляза автогол за 2:2.

Само няколко минути след това отново Джакерини бе в основата на следващото попадение в полза на Скуадрата. 28-годишният футболист стреля към вратата на съперника, а реферът отсъди нова дискусионна дузпа за игра с ръка в наказателното поле Макото Хасебе. Марио Балотели успя с точен удар да изведе своя тим напред за 3:2.

В 69-та минута след центриране от фаул на близката греда, Шинджи Оказаки засече с глава за 3:3.

В 82-та минута гредата на два пъти помогнаха на италианците резултатът да не се промени в техен ущърб. Само няколко минути по-късно Даниеле де Роси намери Маркизиоа, той от своя страна към Джовинко, за да може последният да доведе ситуацията до гол за 4:3.

Драматичният край на мача не премина без маркирана засада, след като японците вкараха топката в мрежата зад гърба на Буфон. В крайна сметка успехът бе за Италия, като тимът се класира за полуфиналите на надпреварата.