Рома и Лацио завършиха наравно 1:1 в дербито на Рим, което беше и последен мач от 31-вия кръг в Серия А. На „Олимпико“ двата отбора изиграха интригуващ мач, изпълнен с голови положения и остри сблъсъци. За пропуснатата победа повече могат да съжаляват „джалоросите“, които повече от 20 минути играха в човек повече, но така и не успяха да стигнат до победен гол. Лацио откри резултата чрез Ернанес в началото на мача, но по-късно бразилецът се превърна в антигерой за своя отбор, след като изпусна дузпа, а после фаулира Пянич за дузпа в полза на Рома, превърната в гол от Франческо Тоти.

Голямата новина за Лацио бе завръщането в състава на Мирослав Клозе, който бе извън терените два месеци, но се възстанови именно за дербито на Рим. Огений Онази пък започна в халфовата линия, въпреки червения му картон в Лига Европа, а до него действаха Ернанес, Антонио Кандрева и Кристиан Ледесма.

За отбора на Аурелио Андреацоли Ерик Ламела и Франческо Тоти бяха в предни позциии, а Маркиньос зае мястото в отбрана на контузения Федерико Балзарети.

Двубоят на „Олимпико“ започна добре за Рома и още във 2-а минута Маркиньос подаде добре към Тоти, чийто удар бе блокиран от Ледесма, а малко след това страхотен извеждащ пас на капитана на „джалоросите“ към Пянич бе блокиран от Маркети.

Твърдите сблъсъци по терена също не липсваха, а влизане на Ламела в краката на Ернанес предизвика горещи спорове, но завърши без картон.

Първата опасност за Лацио бе в 14-а минута, когато Клозе изведе Кандрева, а неговият изстрел бе спасен от стража на Рома Стекеленбург.

2 минути по-късно Лацио откри резултата след страхотен изстрел на Ернанес, който получи пас от Лулич, необезпокояван си нагласи топката и с удар от около 20 метра в горния ляв ъгъл матира Стекеленбург. Веднага след това бразилецът можеше да вкара и втори гол, но Торосидис изби удара му.

Последваха още няколко силни минути за Лацио, които обаче не бяха материализирани с нов гол.

Рома все пак опита да наложи преимущество и да потърси изравнителен гол, но „джалоросите“ успяваха единствено да държат владението на топката, но не и да затруднят вратаря на „орлите“ Маркети. Единственият по-сериозен изстрел към неговата врата за първата част бе дело на Тоти в добавеното време, но стражът успя да избие и да запази аванса на своя отбор на почивката.

Втората част започна вихрено, след като в 48-а минута съдията Мазолени отсъди дузпа в полза на Лацио. Лулич центрира в наказателното поле, топката тупна, след което удари Маркиньос в ръката. Видео повторенията показаха, че решението е спорно, но така или иначе то бе отсъдено, а зад топката застана Ернанес в опит да вкара втория си гол в мача. Бразилецът излъга Стекеленбург за ъгъла, но изненадващо топката излезе в аут и така Лацио пропусна да удвои преднината си.

Веднага след това неубедителният Даниеле Де Роси бе заменен от Матиа Дестро, а този ход оказа положителен ефект за Рома.

В 56-а минута Пянич нахлу в наказателното поле, където бе фаулиран от Ернанес и реферът отсъди дузпа за Рома. Капитанът Тоти пое отговорността, за разлика от Ернанес не сбърка и изравни резултата.

По-добрата игра за Рома продължи и в 65-а минута Маркети на два пъти спаси своя отбор от нов гол. Стражът на Лацио първи изби тежък шут на Тоти, но топката попадна във Флоренци, чийто удар отблизо също бе отразен от вратаря.

Положението на Лацио стана още по-лошо в 69-а минута, когато Джузепе Биава получи втори жълт картон в рамките на 6 минути и по този начин остави съотборниците си с човек по-малко на терена.

Натискът на „джалоросите“ стана още по-осезаем, а в 76-а минута те бяха бесни, тъй като Ламела падна в наказателното поле след единоборство с Раду, но Мазолени продължи играта и не отсъди нова дузпа.

В 79-а минута Ерик Ламела направи пропуск, който със сигурност може да се бори за пропуск на годината. Тоти центрира страхотно от корнер, Маркети не прецени топката и я остави да отиде в Ламела, който обаче от не повече от метър шокиращо не вкара топката в опразнената врата, а успя да я изпрати над нея.

В 86-а минута Маркети за пореден път спаси отбора си, след като отрази мощен шут от фаул на неостаряващия Тоти. Това бе и последната опасност в мача и така Лацио в крайна точка успя да се добере до точката, а Рома ще съжалява за пропуснатата победа.

„Джалоросите“ все пак спират негативна серия от три поредни победа за Лацио в дербито на Рим. 36-годишният Тоти пък вече е на първо място по голове в дербито като се изравни на върха с Марко Делвекио и Дина да Коста с по 9 попадения.

В класирането Лацио е на пето място с 51 точки, а Рома е на седма позиция с 48 точки.