Отборът на Лацио спечели турнира за Купата на Италия, след като в исторически финал срещу градския си съперник Рома, надделя с 1:0. До този момент двата тима никога не се бяха изправяли един срещу друг в битка за трофея. Успехът също гарантира на „римските орли“ място в Лига Европа през новия сезон.

Единственият гол в мача дойде в 70-ата минута, а в герой за Лацио се превърна босненецът Сенад Лулич. Това е шести трофей от този турнир за тима на „небесносините“.

Финалният двубой на „Олимпико“ бе изтеглен с няколко часа по-рано поради съображение за сигурност и евентуални безредици с феновете на двата тима.

Мачът започна с териториално предимство за тима на Рома, но Франческо Тоти и компания не успяха да застрашат сериозно вратаря на Лацио. Това обаче направи Лулич, който се измъкна добре от опеката на бранителите на Рома и стреля много силно. Стражът Лобонт изби коженото кълбо, но при добавката Клозе нямаше късмет и стреля в аут.

Отговорът на Рома дойде чрез Брадли, който обаче също нямаше късмет. Дойде ред на Клозе отново да пробва вратаря на символичните домакини, но румънецът отново бе на мястото си и показа класа. В заключителните секунди на първото полувреме Лорик Кана предотврати сигурен гол, намесвайки се решително след удар на Дестро.

През второто полувреме Лацио продължи да контраатакува опасно, като немският нападател Мирослав Клозе се отлични с нови два пропуска. В 70-ата минута обаче, нищо не успя да спаси Лобонт. Антонио Кандерва получи отдясно и центрира остро във вратарското поле, където Лобонт игра с топката, но не успя да я отклони достатъчно и попадна в притичалия Лулич, който на празна врата се разписа.

Футболистите на Рома се опитаха да отговорят мигновено и в следващата си атака удариха напречната греда чрез Дестро. В крайна сметка възпитаниците на Владимир Петрович устискаха минималната си преднина до последния съдийски сигнал и приключиха сезона с трофей. В шампионата Лацио завърши на седмо място, една позиция след днешния си съперник Рома.