Наполи и Ювентус оставиха битката за скудетото отворена, след като разделиха точките с 1:1 в дербито на 27-ия кръг на Серия А. Така статуквото във временното класиране се запази и неаполитанци все още изостават с 6 точки от „бианконерите“. Двубоят премина с доста нерви и от двата лагера, като преди началото му тифозите на домакините строшиха един от прозорците на автобуса на Юве, а Мигел Анхел Бритос бе принудително заменен на почивката, след като се сблъска лошо със съотборника си Гьокан Инлер и за момент загуби съзнание.

След тримесечно отсъствие заради контузия Джорджо Киелини мина късния фитнес тест и започна като титуляр в центъра на отбраната за „старата госпожа“. Антонио Конте бе подготвил изненада и в атакуващ план, където далеч по-мобилният Себастиан Джовинко замести Алесандро Матри, а въпреки превиживения шок преди мача Квадво Асамоа също попадна сред титулярите. Халфът се отърва без рани при нападението с яйца и камъни, което понесе клубния автобус.

В лагера на Наполи пък имаше една съществена промяна – Горан Пандев бе избран за партньор на Единсон Кавани в предни позиции, за сметка на Лоренцо Инсине.

Срещата стартира с бърза размяна на удари в двете посоки, като само след 15 секунди игра Марек Хамшик принуди защитата в черно и бяло да се намесва, а малко след него Джовинко също опита късмета си в другата половина.

Макар че Наполи се опитваше да действа остро, Юве беше отборът, който сътвори по-смислените неща и откри още с първото си чисто положение. В 10-ата минута Пирло разигра късо при един ъглов удар вдясно от вратата на Морган де Санктис, след което центрира към далечната греда. Там Киелини надскочи Бритос и с глава насочи топката в долния ляв ъгъл.

Домакините опитаха да вдигнат оборотите, но трудно пробиваха компактния тим на Конте, който в 18-ата минута можеше да ги накаже за втори път. Мирко Вучинич бе изведен сам срещу вратаря и стреля към левия ъгъл, но в последния миг Де Санктис успя да отклони топката пред невярващия поглед на черногореца.

В 39-ата минута пък всички на „Сан Паоло“ изтръпнаха, когато Бритос и Гьокан Инлер неволно сблъскаха главите си, а защитникът падна в несвяст на тревата. За няколко секунди той бе напълно неконтактен, а Инлер дори не смееше да гледа към него. Всичко обаче се размина благополучно и Бритос дойде на себе си, като дори довърши полувремето и бе заменен от Блерим Джемайли в паузата.

Макар че нямаше вина за случилото се, Инлер успя да се реваншира по чудесен начин в края на полувремето. Сунига намери швейцарския национал пред наказателното поле, а Пирло закъсня да го блокира. Инлер веднага стреля към горния ляв ъгъл и след лек рикошет в главата на Киелини взриви „Сан Паоло“ - 1:1.

В заключителните секунди Киелини и Кавани се замесиха в грозен инцидент без топка, като италианският национал провокира нападателя, който му отвърна с лакът в гушата. След дълга консултация обаче съдиите решиха да не гонят уругваеца и той се размина само с жълт картон.

През втората част мачът тотално се преобърна, като Наполи изцяло взе инициативата и започна да реди опасност след опасност пред вратата на Джиджи Буфон. В 51-ата Джемайли опита да затрудни опитният страж, но Киелини успя да застане на пътя на топката. Той обаче бе доста изостанал осем минути по-късно, когато Хамшик се измъкна отляво, а Буфон с невероятен плонж отрази шута му.

Само след минута Инлер отново опита да порази целта от дистанция, но легендата на Юве за пореден път спаси вратата си.

След този първочанален натиск обаче и двата отбора постепенно заиграха с едно на ум, като очевидно равенството се стори приемлив изход за всеки от тях.

Така Ювентус вече е с 59 точки на върха в Серия А, докато Наполи е с 53.


szólj hozzá: Napoli vs Juventus 1-1 Match Highlights