Само година и половина след прекратения заради безредици по трибуните мач от квалификациите за Евро 2012 между Италия и Сърбия, отново двубой на стадион Луиджи Ферарис в Генуа бе спрян за вандалски прояви на публиката.

Срещата Дженоа - Сиена бе прекратена за 45 минути, малко след началото на второто полувреме при резултат 0:4, но в крайна сметка двубоят се доигра с голямо закъснение и завърши при 1:4 за гостите.

Бесни от безобразната игра на генуезците в мача, който бе директна битка за оставане в Калчото, запалянковците на домакините започнаха да хвърлят факли и други неща по терена и да се катерят по загражденията, заплашвайки, че ще нахлуят на зеления килим.

Искането на феновете на Дженоа бе повече от красноречиво - играчите на тима да свалят фланелките си, за да не ги „петнят“ с изявите си. Капитанът Марко Роси говори със съотборниците си и те предадоха екипите си в ръцете на Роси, който ги събра на купчина.

Единствено нападателят Джузепе Скули отказа да махне фланелката си и влезе в разправия с тифозите, които се бяха скупчили край тунела, готови да навлязат на игрището.

В крайна сметка ситуацията бе овладяна след около 45 минути и срещата се доигра, като Сиена спечели с 4:1 и изглежда ще запази мястото си в елита и за следващия сезон, тъй като избяга на четири точки от опасната зона.

Ситуацията за Дженоа обаче далеч не е лека, особено с оглед и на предстоящото наказание, което ще бъде наложено за изцепките по време на днешната среща. Пет кръга преди края генуезците имат само точка преднина пред Лече в битката за спасение.

През октомври 2010 година мачът Италия - Сърбия в Генуа също бе прекратен. Тогава вината обаче бе на фенове на гостите от Белград, които обстрелваха терена с пиротехника и предмети, а също така се опитаха и да пробият предпазните заграждения и да нахлуят на терена на стадион Луиджи Ферарис. В крайна сметка срещата не се игра, а на Италия бе присъдена служебна победа.