Прокурорът на град Кремона днес поиска националният селекционер на Италия Антонио Конте да получи 6-месечна условна присъда. Бъдещият мениджър на Челси е обвинен в това, че не е докладвал за уреден мач между Албинолефе и Сиена от Серия Б през 2011 година.

Обвинителят Роберто ди Мартино освен условната присъда пожела наставникът да плати също така и глоба в размер на 8 хиляди евро.

Конте избра да бъде съден по бързата процедура, която му дава право да получи присъда с 1/3 по-малък срок, но неговите адвокати ще пледират „невинен“. Конте досега винаги е отричал да е знаел за уговорения мач отпреди 5 години.

Регламентът на делото по бързата процедура дава право на обвиняемия да представи доказателства в подкрепа на тезата си, вместо да остави на съдията, при когото е предварителното изслушване, да наложи присъда. Това често ускорява протяжните съдебни процеси в Италия, като дори и да бъде осъден, обвиняемият получава 1/3 по-лека санкция.

Днешното искане от прокурора не означава, че Коте е осъден в каквото и да било. Първо съдията трябва да разгледа доказателствата на двете страни, а после ще реши дали да оправдае Конте, да удовлетвори желанията на прокуратурата или да наложи по-лека присъда.

Ако новият наставник на Челси бъде осъден, той ще има опцията да обжалва първо пред Апелативния съд, а после и пред Касационния. По силата на италианското законодателство, той няма да бъде признат за виновен, докато не изчерпи всички възможни инстанции за обжалване или сам не приеме наложената присъда.

Въпросната се очаква да бъде оповестена в средата на май и би могла да окаже влияние върху подготовката на Италия за Евро 2016.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS