Смъртта на италианския футболист Пиермарио Морозини отново постави на преден план темите за недостатъчната профилактика за здравето на играчите. Местните власти започнаха разследване за случилото се, както и за забавянето на линейката, която трябвало да откара футболиста в болницата.

Според кардиолозите обаче, забавянето на спешната помощ заради препречване на пътя от полицейска кола, не е повлияло на съдбата на 25-годишния Морозини.

Бившият младежки национал на Италия колабира на терена в 33-ата минута на двубоя, когато неговият тим Ливорно водеше с 2:0 като гост на Пескара в мач от Серия Б. По пътя към болницата сърцето на футболиста обаче не издържало, той е изпаднал в кома, след което е издъхнал. В следствие на ужасяващия инцидент всички мачове в Италия бяха отложени за 25 април.

Съдбата на Пиермарио Морозини не е била никак лека. Местните медии разкриха, че родителите му починали още докато бил тинейджър. След това по-малкият му брат се самоубил, като се хвърлил през прозорец. Сега сама останала сестра им, която не може да се грижи сама за себе си, заради умствено заболяване.

Изключително много се коментира забавянето на линейката, която не успяла да влезе бързо на територията на стадиона. Причина за това станал полицейски автомобил, който препречил пътя към терена.

„В един момент настана неразбирателство и се опитах да разбера защо толкова дълго време не идваха лекари. След това стана ясно, че линейката не може да мине и някой от футболистите изтича за носилката“, сподели вратарят на Пескара Лука Ананиа.