Полузащитникът на Ливорно Пиермарио Морозини почина, след като получи инфаркт по време на мача от Серия Б срещу Пескара.

25-годишният бивш младежки национал на Италия колабира на терена в 33-ата минута на двубоя, когато неговият тим водеше с 2:0 като гост.

Лекарите незабавно влязаха на игрището и започнаха да правят сърдечен масаж на Морозини и с линейка го откараха с линейка.

По пътя към болницата сърцето на футболиста обаче не и издържало, той е изпаднал в кома, след което е издъхнал.

Инцидентът става факт само месец, след като Фабрис Муамба от Болтън колабира по време на мача за Купата на Англия срещу Тотнъм на Уайт Харт Лейн. Муамба обаче бе спасен и сега той се възстановява, като вече дори ходи.

Пиермарио Морозини е роден на 5 юли 1986 година в Бергамо, където започва да играе футбол в школата на местния Аталанта, а като професионалист дебютира в Удинезе през сезон 2005/2007. Играл е още за Виченца, Болоня, Реджина, Падова, Виченца и в последния му тим Ливорно. Той има и 18 мача за младежкия национален отбор на Италия, като е играл и за юношеските селекции на адзурите.

През кариерата си Морозини е играл и в България – пред 43 000 зрители, изпълнили Националния стадион Васил Левски. Това ставана на 16 март 2006 година, когато халфът излиза титуляр за Удинезе при гостуването на Левски в реванш от турнира за Купата на УЕФА. Сините бият с 2:1 и се класират на 1/4-финалите, записвайки най-големия успех в историята на българския футбол от САЩ’94 насам.

След вестта за трагедията с Пиермарио Морозини, ръководителите на футбола в Италия решиха да отложат всички останали мачове от Серия А и Серия Б.