Купата на Италия очаква своя нов притежател. Ювентус и Лацио се изправят един срещу друг тази вечер в 21.45 часа, за да решат победителя. Срещата носи своя заряд, макар и да става дума за втория по престиж турнир на Ботуша, а статистиката придава на сблъсъка още по-ярък блясък.

Ювентус, който на полуфинала за Купата елиминира Фиорентина, вече си гарантира титлата в Серия А. Момчетата на Масимилиано Алегри сториха това предсрочно, но цифрите в турнира за Купата са надвиснали като мрачни облаци над главите им. Сериозен малшанс гони „бианконерите“ в тази надпревара, а последната Купа, която печелят, датира от сезон 1994/95, когато побеждават Парма. Така дуелът срещу „римските орли“ ще се превърне в пореден опит за съкрушаване на негативната статистика от страна на Ювентус.

За Лацио пък вкусът от вдигането на трофея не е чужд. За последно „римските орли“ го правят през 2013 година, когато се налагат над Рома. Формата на лациалите в изминалите седмици обаче е колеблива. От  последните 6 мача, отборът може да се похвали само с 2 победи. Успехът над Сампдория обаче в последния кръг от Серия А със сигурност е дал нужния импулс на тима.

„На финал сме и напълно заслужихме мястото си. Изправяме се срещу най-добрия отбор в Италия, което е достатъчно мотивиращо. Ние трябва да изиграем перфектен мач. Искаме да изиграем този финал по най-правилния начин“, каза наставникът на Лацио Стефано Пиоли, чийто състав в предходната фаза на надпреварата се справи с Наполи, за да си осигури мач с шампиона.

В другия лагер, на свой ред, засвидетелстваха пълна концентрация преди срещата. Полузащитникът на Ювентус Клаудио Маркизио сподели, че мислите на всички са насочени към Лацио, и не се допуска разсейване с предстоящия финал за Шампионската лига срещу Барселона.

Едно е сигурно - „Старата госпожа“ ще хвърли всички сили, за да оформи своя требъл /титла, Купа и трофей от Шампионска лига/, а дали ще успее – времето ще даде отговор. Балансът на Ювентус срещу Лацио от последните 5 срещи е положителен. Това дава допълнителна доза самочувствие на момчетата на Алегри. „Бианконерите“ имат 4 победи и са допуснали едва едно равенство. Но дали ще затвърдят тази тенденция, или „римските орли“ ще ги „клъвнат“ болезнено, предстои да разберем…