Лацио устиска третото място в Серия А, което даде квота на "орлите" в Шампионската лига следващия сезон. Римляните се изправиха в пряк сблъсък с Наполи за тази позиция в Неапол. Всякакъв резултат, освен загубата, ги устройваше. 

В крайна сметка гостите стигнаха до победа с 4:2, но в този мач имаше от всичко по много и можеше да завърши по всякакъв начин. На почивката изглеждаше, че Лацио е сигурният победител, след като водеше с 2:0. 

Домакините обаче стигнаха до изравняване още в средата на втората част, а между попаденията им Марко Пароло от "орлите" беше изгонен. Но малко след това Фаузи Гулам от състава на Наполи също беше изгонен, а в 75-та минута Гонсало Игуаин, който вкара двата гола за тима си, пропусна дузпа, за да е пълна драмата. Точка на всичко сложи Ожени Онази с гола си за победата на Лацио, а в края Мирослав Клозе просто оформи резултата. .

Първата част не предложи много положения, поне в началото. Най-чистата възможност беше за Хосе Кайехон в 24-та минута, когато се измъкна зад защитата и стреля, но топката мина на два-три сантиметра встрани от вратата. 

Тази аристократичност на домакините беше наказана в 33-та минута. Тогава след страхотен пас топката се озова на крака на Марко Пароло. Той напредна в половината на Наполи и стреля мощно от 22-23 метра. Топката се свлече във финалната фаза на летежа си и не остави шансове на вратаря за 1:0. 

Точно преди почивката всичко изглеждаше решено. Сенад Лулич намери перфектно Антонио Кандрева и италианският национал с прецизен изстрел не остави шансове на стража на домакините за втори път. 

След почивката обаче Наполи излезе напълно променен. Пропуските пред вратата на Федерико Маркети се редуваха един след друг. И в крайна сметка в 55-та минута Гонсало Игуаин намали на 1:2. 

Тогава Марек Хамшик проби и пусна топката успоредно на голлинията. Тя стигна точно на крака на аржентинеца и той, оставен сам на 2-3 метра от вратата, просто нямаше как да пропусне, за да върне интригата. 

След това натискът на Наполи стана още по-осезаем. В следващата атака Дрийс Метренс се виждаше като голмайстор, но ударът му от границата на наказателното поле беше избит току пред самата голлиния от защитник на Лацио. 

Всичко за Лацио придоби още по-драматични размери с изгонването на Марко Пароло с директен червен картон в 62-та минута. А само три минути след това Игуаин вкара втория си гол след страхотен пас на Дрийс Мертенс и всичко миришеше на провал за римляните. 

"Орлите" малко се поуспокоиха след невероятно глупавия червен картон на Фаузи Гулам от състава на неаполитанците в 70-та минута, когато двата тима се изравниха с по десет души на терена. Но всичко можеше да свърши за тях в 75-та минута. 

Тогава домакините получиха много спорна дузпа, а зад топката застана Гонсало Игуаин. Аржентинецът можеше да се превърне в изключителен герой с хеттрик, но прати топката високо над вратата. 

Това сякаш пречупи Наполи. Това позволи на римляните да поуспокоят играта си и в крайна сметка да изковат крайния успех. Първо в 85-та минута Ожени Онази след перфектен извеждащ пас на Кристиан Ледесма направи 3:2, а в заключителните минути Мирослав Клозе със специалитета си след удар с глава оформи крайното 4:2. 

Така Лацио събра 69 точки на втората позиция. Наполи пък се свлече чак до петата позиция с 63 точки и се прости по неособено приятен начин с наставника си Рафаел Бенитес, който от другата седмица ще поеме Реал Мадрид.