Президентът на Италианската футболна асоциация Джанкарло Абете изглежда притеснен от очертаващата се стачка на футболистите от Серия А и ще направи всичко възможно протестът да бъде избегнат.

 

През тази година на Апенините трябва да се подпише новия колективен договор между клубовете и играчите, но звездите от Калчото са недоволни от подготвяните промени.

 

В петък защитникът на Милан Масимо Одо прочете изявление, в което футболистите заявяват, че новото споразумение ще наруши човешките им права и те са готови на протест срещу промените.

 

„Споразумение трябва да бъде намерено” – каза Абете – „И ми се струва, че през последните няколко часа има сигнали за избягване на стачката.”

 

„Надяваме се на позитивна среща. Трябва да сме пределно отговорни и да подходим открито към ситуацията.”

 

„Сега не е моментът да кажем дали ще има стачка или не. Важно е тя да бъде избегната и мачовете да се играят нормално”, заяви още босът на италианския футбол.

 

Играчите са недоволни от правило, което ги принуждава да отидат в друг отбор, без право на отказ, ако този клуб е от нивото на досегашния им и им предлага същата или по-висока заплата.

 

За пример се дава ситуацията с бранителя Фабио Гросо от Ювентус, който през това лято, въпреки че бе нежелан от новия треньор на бианконерите, отказа да премине в Милан, където му предлагаха договор със същото заплащане и условия.

 

Планираната от играчите стачка е за 25 септември, когато е петият кръг от Серия А и те смятат да не излязат на терена, освен ако не намерят някаква друга форма на протест или пък решение на ситуацията.