Футболистите от Серия А планират да стачкуват по време на четвъртия кръг от първенството на Италия, предвиден за 22 септември. По този начин играчите ще изразят своя протест срещу намерението на клубовете да орежат правата им при трансфери.

Адвокатът на Ювентус Микеле Бриамонте е изготвил реформа на трансферните правила, които трябва да бъдат приети от клубовете. В понеделник на заседанието на клубовете в Рим реформата официално ще бъде представена.

Президентът на италианският профсъюз на играчите Серджо Кампана обаче я отхвърля изцяло. Реформата предвижда футболистите да не отказват трансфер от един в друг клуб, ако не търпят финансови загуби и новият тим е също толкова силен, колкото и предишния.

Ако по една или друга причина даден играч все пак откаже трансфера, то клубът има право да прекрати предсрочно неговия договор. При това положение играчът ще получи само 50 процента от възнаграждението си, което остава до края на контракта.

Причина за изготвените промени в трансферния правилник са проблемите, които имаше през това лято. Така например световният шампион от Германия 2006 Фабио Гросо отказа да премине от Ювентус в Милан, въпреки че двата клуба вече се бяха разбрали, а финансовите условия за футболиста бяха еднакви.