Най-елитната футболна дивизия в Италия – Серия А – по всяка вероятност ще се отдели от Серия Б и ще формира изцяло нова – Лига Калчо Серия А, информират световните издания.

Двете дивизии от Ботуша не могат да стигнат до споразумение свързано с финансите, като по всяка вероятност Серия А ще копира формата на английската Висша лига.

Премиършип увеличи дела си от приходи от телевизиите, откакто се отдели от другите дивизии на Острова през 1992 година.

„Деветнайсет клуба от Серия А решиха да създадат Лига Калчо Серия А. Решението е продиктувано от невъзможността да се постигне съгласие по дадени въпроси с клубовете от Серия Б”, се казва в изявление на представителите на новото футболно образувание, цитирано в „BBC Sport”.

Отборите от топ-елита на Италия са твърдо решени да сложат край на английската доминация по европейските терени. Висшата лига е най-богатата в света, като в последните два сезона има по три представителя на полуфиналите в Шампионската лига, и поне по един финалист в последните четири финала.

Твърди се, че само заплашеният от изпадане тим на Лече е гласувал против отделянето на Серия А от Серия Б, другата професионална дивизия в Италия.

Маурисио Берета, бившият шеф на Италианската работническа асоциация, е предложен за бос на новата футболна лига на Ботуша.

Формирането на Лига Калчо Серия А поставя под сериозна въпросителна бъдещето на Серия Б. Миналия сезон долната дивизия нямаше договор с телевизиите, като за настоящата кампания успя да се договори едва преди самото й начало. Деленето с топ-елита със сигурност ще удари голяма част от клубовете, които изпитват проблеми в следствие на икономическата криза.