Всеки летен или зимен трансферен прозорец е съпътстван с някой сензационен трансфер, било то заради рекордна сума, странен избор за първенство или отбор.

Със сигурност най-много шум се вдига, когато даден футболист продължи кариерата си в кръвния враг на досегашния си клуб.

Изданието 90min.com представя своята гледна точка за някои от най-големите предатели в историята на футбола.

10. Ашли Коул

През 2006 година Ашли Коул разбива сърцата на феновете на Арсенал, подсилвайки друг лондонски клуб – Челси. Причината е кратка и ясна: много пари. На „Хайбъри” седмичната заплата от 55 000 паунда се оказва незадоволителна за англичанина и той подписва договор с Челси, където прибира 95 000 паунда седмично. Това вбесява всички привърженици на "топчиите".

9. Алън Смит

Кариерата на Алън Смит се развива повече от прекрасно в Лийдс Юнайтед. Често казва, че никога не би играл в Манчестър Юнайтед. Нещата претърпяват неочакван обрат, когато „белите” се озовават в Чемпиъншип през 2004 година. Смит подписва мигновено с „червените дяволи” и се превръща в най-омразния футболист за публиката на „Елънд Роуд”.

8. Робин ван Перси

Отново жертвата е Арсенал. Няколко години след напускането на Ашли Коул, друг любимец на феновете „артилеристите” напуска клуба, подписвайки с основен конкурент. Робин ван Перси прекарва няколко незабравими години в северен Лондон, ставайки капитан и голмайстор на тима. През лятото на 2012 година той преминава в Манчестър Юнайтед и за да е още по-тежко за феновете на Арсенал, холандецът печели титлата в Премиършип същия сезон.

7. Йохан Кройф

Може би мнозина не знаят, че през 1984 година, трикратният носител на Златната топка Йохан Кройф се превръща от най-обичаният в най-мразеният футболист на Аякс. Кройф се завръща в клуба от Амстердам през 1981 година и прекарва 3 сезона, когато неочаквано не получава нов договор. Ядосан, великият полузащитник решава да даде урок на бившите си шефове, подписвайки с кръвния враг Фейенорд.

6. Андреа Пирло

Италианецът е един от най-успешните полузащитници в историята на футбола, но има хора, които никога няма да му простят предателствата. Пирло на два пъти преминава директно във враждуващия лагер. Това се случва за пръв път през 2001, когато все още младият италианец е играч на Интер и акостира в другия милански гранд – Милан. 10 години по-късно Пирло подсилва друг кръвен враг на „росонерите” – Ювентус.

5. Луиш Фиго

Португалецът Луиш Фиго е считан за един от най-великите атакуващи флангови футболисти... освен, ако не питате феновете на Барселона. През 2000 година Реал Мадрид чупи рекордите за трансфер на футболист, купувайки Фиго за 60 милона долара от Барселона. За една вечер португалецът от идол, се превръща в Юда за всички фенове на каталунците.

4. Майкъл Оуен

Майкъл Оуен е продукт на школата на Ливърпул, обичан и уважаван от всички на „Анфийлд”. С клуба от Мърсисайд печели Купата на Уефа, ФА Къп и Златната обувка през 2001 година. 8 години по-късно Оуен успява да ядоса всеки фен на Ливърпул, подписвайки договор с вечния съперник – Манчестър Юнайтед.

3. Сол Кембъл

Един от най-шокиращите трансфери в историята на футбола си остава този на Кембъл от Тотнъм в Арсенал през 2001 година. Централният защитник преминава в другата част на северен Лондон като свободен агент. Болката на привържениците на „шпорите” е пълна, когато Арсенал подпечатва титлата си на „Уайт Харт Лейн”.

2. Карлос Тевес

Аржентинският национал Карлос Тевес се радва на добри години в Манчестър Юнайтед. Печели две поредни титли с „червените дяволи” през 2008 и 2009 година. Но конфликт с наставника на тима Сър Алекс Фъргюсън го праща в синята част на Манчестър. По време на мачовете между двата тима, аржентинецът е бурно освиркван от феновете на Юнайтед. През 2012 година Тевес има голям принос за спечелването на дългоочакваната титла на „гражданите”.

1. Роналдо

Бразилският голмайстор Роналдо е може би най-коментираната футболна личност в края на 20-ти и началото на 21-ви век. И наистина има защо. Футболистът не блести само с изявите си на зеления терен. В различни периоди от кариерата си, Роналдо става част от всички страни на две от най-големите дербита в света -  Миланското и Ел Класико. Въпреки че играе за Милан, Интер, Барселона и Реал Мадрид, бразилецът си остава един от любимците на неутралната публика.