Отборът на Наполи най-после даде повод за радост на феновете си и срещу Фиорентина сложи край на тъмната поредица от 5 последователни мача във всички турнири. Шампионатния двубой срещу флорентинци донесе класическа победа с 3:0, която позволи на домакините от Неапол да изпреварят днешния си съперник в класирането след изиграването на 30 кръга.

Дрийс Мертен откри преди почивката, а след нея точни за тима на Рафаел Бенитес бяха Марек Хамшик и Хосе Кайехон, докато редовн попадение на Гонсало Игуаин не бе признато, макар допълнителният съдия да бе на около 2 метра от момента, в който топката премина зад голлинията.

Началните минути на „Сан Паоло“ не се отличиха с кой знае какво, като гостите от Флоренция опитаха да упражнят по-траен контрол върху топката, за да притъпят устрема на „небесно сините“. Играчите на Рафаел Бенитес обаче ставаха все по-опасни с напредването на времето и логичното се случи в 23-ата минута. Кайехон се пребори за висока топка с бранител и свали към Игуаин зад гърба си. Аржентинецът веднага продължи към Мертенс отляво, който с фалцов удар от границата на наказателното поле препарира Норберто Нето – 1:0.

В следващите 20-ина минути Наполи беше пълен господар на терена и имаше няколко нелоши ситуации, които обаче не можа да развие по най-добрия начин. В 35-ата минута дойде и спорният момент, когато Игуаин нанесе убийствен шут отдалеч, насочен в горния ляв ъгъл. Нето беше безпомощен, а топката рикошира в напречната греда, тупна на около 20 сантиметра зад голлинията и се върна към терена. Това заблуди арбитрите и те не зачетоха попадението.

Фиорентина показа нещо повече в предни позиции едва към края на първата част, като първо Мануел Паскуал направи красив пробив отляво и пусна подканящо центриране, ала никой от съиграчите му не се ориентира. После и Борха Валеро опита късмета си, като засече от воле центриране от корнер, но прати кълбото покрай вратата.

След почивката Маноло Габиадини се отчете с пропуск за Наполи, като шутът му от 18-19 метра прелетя опасно близо до дясната греда.

В 71-ата минута обаче защитата на Наполи бе съсечена за втори път. Кайехон задържа топката отдясно, за да изчака включването на Хамшик, след което копна над бранителите, а словакът с прецизен шут в близкия ъгъл удвои преднината.

Разредата отбраната на Фиорентина плати тежка цена още веднъж в 89-ата минута, когато бърза контраатака премина през Лоренцо Инсиние отляво. Италианският национал центрира към далечната греда, където Кайехон изскочи от дълбочина и наказа Нето за крайното 3:0.

Така Наполи си върна част от позициите в класирането и вече е четвърти с 50 точки, на една пред днешния си съперник. Неаполитанци изостават с 7 и 8 точки съответно от третия Рома и втория Лацио.

Серия А, 30-и кръг, резултати от неделя:

Аталанта – Сасуоло 2:1

Лацио – Емполи 4:0

Наполи – Фиорентина 3:0

Торино – Рома 1:1

Удинезе – Палермо 1:3

по-рано днес: Чезена – Киево 0:1