През последните няколко дни трансферните неволи на Наполи са една от централните футболни теми в Италия. Отказът на новото попълнение Амин Юнес да уважи предварителния си договор с клуба, подписан само преди броени дни, може да направи така, че Серия А завинаги да си остане затворена дестинация 24-годишния играч.

Наполи се готви за съдебна битка с ново попълнение

На Апенините трудно прощават подобни своеволия, защото споразуменията се почитат като нещо свято, без значение дали са скрепени с подпис или става дума за устни договорки.  При Юнес може и да се говори за смекчаващи вината обстоятелства, тъй като има слухове, че причината зад поведението му е влошеното здраве на неговия дядо. Засега няма потвърждение дали  тези информации отговарят на истината.

Защо във Франция дори Бекъм козирува на Бербатов...

Какъвто и да е случаят с германския национал, това не попречи на изданието magazinepragma.com да припомни друг бележит случай с неспазено обещание, в който – за наше съжаление – главното действащо лице е родният футболен ас Димитър Бербатов.

Ето какво се казва по повод действията на българина от лятото на 2012 година:

Димитър Иванов Бербатов е име, което се помни с лошо не само от феновете на Фиорентина, но дори и от тези на Ювентус, макар и в по-лека степен. За тези, които не помнят или не знаят за какво иде реч, ето кратко припомняне: Бербатов бе известен със своите футболен интелект, технически качества и хладнокръвие, особено пред лицето на гола. Той също така бе изключително прецизен в пробивите и изстрелите си, също така разполагаше с визия за атаката.

Това бяха характеристики, които през 2012 година го поставиха в полезрението на Фиорентина, който постигна споразумение за трансфера с Манчестър Юнайтед, а също и устна договорка с българския играч. Неговото пристигане във Флоренция бе уговорено за 29 август 2012 година. От  Ювентус обаче „прихванаха” футболиста на летището и го убедиха да премине при тях.

Новините за това предизвикаха сензация и – макар никакви закони да не бяха нарушени – Юве бе жестоко критикуван за неспортсменското си поведение. Но Бербатов се доказа като човек с много нисък морал, защото в същото време бе потърсен и от Фулъм. Той прие тази оферта без да каже нищо на представителите на „бианконерите”.

Всъщност антуражът на Джузепе Марота чака и чака пристигането му на летището „Кастеле” в Торино. Няколко часа по-късно дойде официалното потвърждение за трансфера му в лондонския клуб (подписано на 31 август, само няколко часа преди затварянето на трансферния пазар).

Защо припомняме това? Защото историята на Юнес се развива по сходен начин. Отново ще пренавием лентата. Амин Юнес, германски офанзивен играч на Аякс, влиза в контакт с Джунтоли (Кристиано Джунтоли, един от директорите в Наполи – б.р.). Холандците и играчът приемат офертата (за около 15 милиона евро плюс някои бонуси), играчът пристига и минава успешно медицински прегледи в Неапол, след което посещава и мача срещу Болоня (спечелен от неаполитанци с 3:1). Някъде дори се говореше, че той е седял на резервната скамейка по време на срещата, да не говорим, че Маурицио Сари включи името му в списъка с играчи за Лига Европа.

Въпреки това, под претекст, че трябва да се върнат заради сериозните здравословни проблеми на неговия дядо, Юнес заедно със своя баща-агент поемат обратно. Наполи прави жест заради състоянието на дядото и отлага трансфера за 1 юли 2018 година. По същото време договорът, подписан между Наполи и самия Юнес, е заведен в деловодството на лигата.

По-късно Юнес, след отбелязан гол за дублиращия тим на Аякс, заявява: „Не знам дали ще отида в Наполи през следващото лято. Сега просто иска да стана шампион тук.” Думите му са потвърдени от неговия баща. Всъщност в интервю за холандски вестник той първо казва, че е готов да търси споразумение с Наполи, което да го остави в Холандия, а после заявява, че депозираният договор всъщност е изфабрикуван.

Отговорът от адвоката на Наполи не закъснява. „Подписите по контракта са тези на Юнес”, заявява той и добавя, че клубният собственик Аурелио Де Лаурентис е готов да изслуша причините на играча, когато той се появи в клуба на 1 юли. „Ако Амин Юнес пожелае да тръгне по друга пътека, то той ще понесе цялата си отговорност в икономическо и дисциплинарно отношение.”

Ако Лега Серия А потвърди истинността на споразумението, Юнес е заплашен от сериозни неприятности, много по-тежки от тези за Бербатов. В случая на българина той подписа един-единствен договор и това е този с Фулъм, докато споразуменията с Фиорентина и Ювентус бяха само устни.

Да имаш подписани договори с два клуба по едно и също време е стриктно забранено, а „солидарният” клуб може да понесе големи икономически и правни санкции.  На всичкото отгоре президентът Де Лаурентис не е човек, който ще остави просто така проблем от подобно естество, а Юнес и неговото семейство се показват като хора, които трудно могат да бъдат убедени само с думи.

Вярно е, че тези случаи са свързани и засега изглежда, че сериозността и професионализма при клубовете играчите е само далечен спомен от идиличното минало.