Българският нападател Димитър Бербатов вече от 2 години не играе в Лига 1, но името му все още буди възхищение по френските терени. И няма как да е другояче, щом медия като „Л’Екип” нареди българина на първо място сред най-ярките трансферни удари през януари в последните години.

Класацията на авторитетната медия не включва привличането на играчи с очевиден звезден статут, а се концентрира върху „неочакваните открития” на зимния трансферен прозорец. И не е като на благоевградчанина да му липсва сериозна конкуренция...

Велико шоу на Берба - сред брилянтните коледни мачове

Юлиан Дракслер

източник: Gulliver/Getty Images

6. Юлиан Дракслер, Пари Сен Жермен
Когато пристигна през януари 2017-а, асът на Шалке 04 заяви, че е готов да направи всичко, за да помогне на новия си тим да печели титли и да трупа международно признание.  Ходът с платените 38 милиона евро за играч, който преди това редовно бе критикуван за непостоянството в изявите си, можеше да бъде определен най-малкото като рисков, но 24-годишният атакуващ футболист успя да убеди в качествата си. Дори през настоящия сезон, за който бяха привлечени Неймар и Килиан Мбапе, Дракслер успява да играе сравнително редовно (22 мача, от които 16 като титуляр, и 4 гола) заради преквалифицирането си от ляво крило в офанзивен централен халф.

Димитри Пайе

източник: Gulliver/Gettyimages и БГНЕС

5. Димитри Пайе, Олимпик Марсилия
Сагата около френския национал в началото на календарната година достигна небивал мащаб заради взривоопасните му взаимоотношения с Уест Хем. В крайна сметка плеймейкърът съумя да се завърне успешно в Марсилия, който плати рекордните за историята си 30 милиона евро. С 6 гола и 5 асистенции в 29 шампионатни мача оттогава досега Пайе все така си остава барометър за играта на „финикийците”.

Малком

източник: БГНЕС

4. Малком, Бордо
Бразилецът дойде от Крузейро в началото на 2016-а, като имаше тежка мисия – да замени продадения в Съндърланд Уаби Хазри. Едва на 18 години, дори тогава южноамериканецът хващаше окото. Тогавашния треньор Вили Саньол го описа като дори по-талантлив от напусналия Хазри. Бордо плати едва 5 милиона евро за футболиста, който днес, стига да иска, може да продаде за многократно по-голяма сума. Малком ставаше все по-добър с напредване на времето, а през настоящия сезон има 7 гола и 4 асистенции. Манчестър Юнайтед не спира да кръжи около него, ала засега президентът на „жирондинците” Стефан Мартен има твърда позиция: „Малком няма да си тръгне през тази зима.”

Пол-Жорж Нтеп в Рен през 2014-а

източник: Gulliver/Getty Images

3.Пол-Жорж Нтеп, Рен
Рен трябваше да води дълга и изтощителна битка с английския Куинс Парк Рейнджърс за подписа на крилото, като в крайна сметка излезе победител през 2014-а. Втородивизионният Оксер склони да го продаде само срещу 2,7 милиона евро, а роденият в Камерун французин донесе много щастие на бретанците през следващите 18 месеца. В следващите 2 сезона той не блестеше така ярко, а през януари 2017-а бе продаден на Волфсбург, където нещата за него също не се развиват особено добре. Съществува вариант Нтеп отново да се завърне по терените на Лига 1, стига Сент Етиен да намери нужните финанси.

Дейвид Бекъм в ПСЖ

източник: Gulliver/Getty Images

2. Дейвид Бекъм, Пари Сен Жермен
Още през ноември 2011 година големият бос на ПСЖ Насер Ал-Хелайфи изрази желание да ангажира именития англичанин. „Дейвид Бекъм е марка, която надхъврля спорта. Той е посланик, пример за останалите”, каза тогава президентът на парижани. В крайна сметка на 31 януари 2013-а ПСЖ хвърли бомбата с 5-месечния контракт, който  38-годишният по онова време Бекс подписа. Естествено, трансферът беше натоварен по-скоро с маркетингови цели, защото на всички бе ясно, че Бекъм отдавна е оставил най-силните си години зад гърба. Легендата на Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид записа 10 мача и 2 асистенции.

Бербатов: Треньорството е предизвикателство в списъка ми

Димитър Бербатов в Монако

източник: Gulliver/Getty Images

1. Димитър Бербатов, Монако
Заради сериозната контузия в коляното, която Фалкао получи на 22 януари 2014 година, „монегаските” трябваше да пипат твърдо, бързо и решително на приключващия зимен пазар.  До последно клубът от княжеството се оглеждаше за подходящ заместник и накрая го намери. Изборът падна върху 32-годишния Бербатов, който пристигна под наем от Фулъм до края на кампанията. През юни той вече щеше да бъде свободен агент, така че трябваше да се потруди, за да оправдае доверието. А Берба го стори така, както само той умее. За 12 мача той реализира 6 гола и даде две асистенции, доказвайки, че е нещо много повече от временно решение. Монако го ангажира за още 1 година, в която той имаше своите фойерверки, но като цяло се представи далеч от очакванията, които сам повиши.