Отборът на Наполи надигра гостуващия Болоня с резултат 3:1 в мач от 26-ия кръг на италианската Серия А. Капитанът на домакините Лоренцо Инсиние впечатли с изявите си, след като вкара два гола за успеха (8' и 77'). Виктор Осимен добави един гол в 66-ата минута, а Роберто Сориано отбеляза почетното попадение за гостите в 73-ата минута. Българският защитник Валентин Антов, който направи своя дебют за тима на Болоня миналия кръг, остана на резервната скамейка през цялата среща.

Gulliver/GettyImages
46 снимки

"Партенопеите" искаха повече успеха и успяха да стигнат до него, макар че през първото полувреме гостите удариха греда, а техен гол беше отменен. Още един също не беше зачетен в началото на втората част при доста спорни обстоятелства. 

Тази победа доближи Наполи до четворката, като тима вече има 47 точки и е на само три от четвъртия Рома. Болоня остава 12-и с 28 точки. В следващия кръг неаполитанци гостуват на Милан, а Антов и компания приемат Сампдория.  

КЛАСИРАНЕ В СЕРИЯ А МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!


Първата опасна ситуация бе на сметката на домакините. В петата минута Фабиан Руис проби в половината на Болоня, справи се с Данило, влезе отляво в наказателното поле и опита да намери Дрийс Мертенс, но Данило успя да се върне и изчисти в корнер.

В седмата минута Матиас Сванберг стреля от въздуха, но доста неточно.

Само минута след това Наполи излезе напред в резултата. Руис комбинира с Пьотр Жиелински пред наказателното поле, който елегантно с пета намери Лоренцо Инсиние, а капитанът на нанесе чудесен удар от движение и прати топката в долния ляв ъгъл на Скорупски – 1:0.

В 20-ата минута гостите бяха много близо до изравняването, но удар на Андреас Сков Олсен се отби от дясната греда на Давид Оспина. 

Две минути след това се наложи да бъде извършена смяна в тима на неаполитанците. Фаузи Гулам напусна с контузия, а неговото място зае Елсейд Хисай. 

В 25-ата минута Инсине опита да вкара втори гол по подобие на първия, като стреля отграницата на наказателното поле към долния ляв ъгъл на Скорупски, който обаче този път изби в корнер.

Четири минути след това Болоня получи чудесен шанс да изравни резултата, след като Родриго Паласио успя да се измъкне от пазача си и да засече с глава центриране в наказателното поле, но ударът попадна в обсега на Оспина, който спаси.

Малко след това Матео Политано бе изведен от Жиелински отдясно в пеналтерията, но ударът му по диагонала излезе в аут.

В 44-ата минута Паласио прати топката във вратата на Наполи, но попадението бе отменено заради засада на аржентинския нападател. 

Две минути след подновяването се стигна и до най-дискусионната ситуация до момента в двубоя. Гостите си помислиха, че са изравнили, след като Паласио се възползва от груба грешка на Оспина. Колумбийският вратар беше уловил топката и опита да я изрита от границата на наказателното поле, но бе блокиран от Палисио, след което аржентинецът вкара топката в опразнената врата. Съдиите обаче отчетоха, че нападателят е препречил изпълнението на вратаря, макар че Палисио беше на около метър извън пеналтерията, и попадението беше отменено.   

Темпото на игра спадна в следващите минути и положения пред двамата вратари липсваха. 

В 66-ата минута обаче Наполи стигна до второ попадение. Калиду Кулибали изрита топката към центъра, където Жиелински отигра и изведе с едно докосване появилия се като резерва Виктор Осимен. Нигериецът надбяга 36-годишния Данило, навлезе в наказателното поле и с хубав изстрел прати топката във вратата на Скорупски за втори път - 2:0.

Само две минути след това Инсиние проби до наказателното поле и подаде за Осимен, който стреля, но покрай лявата греда на Болоня. Малко след това нигериецът направи нов пропуск.

В 73-ата минута обаче Болоня върна едно попадение. Оспина затрудни сподаването си Диого Деме, което позволи на Палсио да открадне и топката и я центрира в наказателното поле. На далечната греда Олсен успя да я отклони за Роберто Сориано, който с чудесен изстрел отвъздуха отбеляза за 2:1.

Две минути след това Николас Домингес стреля от воле от дистанция, но покрай дясната греда на Оспина.

В 77-ата минута обаче Наполи бързо охлади мераците на Болоня с трети гол. Осимен отигра топката с глава към Инсиние. Лоренцо Де Силвестри обаче сгреши, като изчисти топката именно в италианския национал, който се възползва от това, напредна на скорост отляво и от границата на наказателното намери близкия ъгъл на Скорупски за 3:1.

Домакините бяха близо и до четвърти гол в 83-ата минута, когато Политано направи чудесен рейд от центъра до наказантелното поле на гостите и шутира, но стражът на Болоня изби в корнер. 

Четири минути преди края на редовното време Муса Бароу стреля от свободен удар, но Оспина успя да спаси. В третата минута на добавеното време на срещата Рикардо Орсолини стреля директно от свободен удар, но Оспина внимаваше и изби над гредата в корнер.


FT | НАПОЛИ – БОЛОНЯ 3:1

1:0 Лоренцо Инсиние 8'

2:0 Виктор Осимен 66'

2:1 Роберто Сориано 73'

3:1 Лоренцо Инсиние 76'

Стартови състави на двата отбора:

НАПОЛИ (4-2-3-1): 25. Давид Оспина - 22. Джовани Ди Лоренцо, 33. Амир Рахмани, 26. Калиду Кулибали, 31. Фаузи Гулам - 8. Фабион Руис, 4. Диого Деме - 21. Матео Политано, 20. Пьотр Жиелински, 24. Лоренцо Инсиние (к) - 14. Дрийс Мертенес 

Старши треньор: Дженаро Гатузо

БОЛОНЯ (4-2-3-1): 26. Лукаш Скорупски - 15. Ибрахима Мбайе, 5. Адама Сомаоро, 23. Данило, 29. Лоренцо Ди Силвестри - 32. Матиас Сванберг, 16. Андреа Поли - 10. Никола Сансоне, 21. Роберто Сориано, 11. Андреас Сков Олсен - 24. Родриго Паласио

Старши треньор: Синиша Михайлович


Главен съдия: Даниеле Кифи, Италия

Стадион: „Стадио Диего Армандо Марадона“, Неапол, Италия