Милан победи много трудно Фиорентина с 1:0 в двубой от 13-ия кръг на италианската Серия А. Единственият гол в мача бе от дузпа, а автор на точното попадение стана Тео Ернандес, спечелил сам наказателния удар.

Успехът изкачи Милан на трето място в класирането с 26 точки – две пред шампиона Наполи. Лидерските две позиции са окупирани от Интер (31) и Ювентус (29) – двата тима мерят сили в неделя вечер.

Гостите от Флоренция могат да съжаляват, че не си тръгват с поне точка от „Сан Сиро“. „Ла Виола“ имаше претенции за дузпа в две ситуации през втората част, а в течение на целия мач почти нямаше спокойни минути пред Майк Менян, особено във финалните сегменти на срещата.

Мачът ще се запомни и с дебюта на Франческо Камарда. Със своите 15 години, 8 месеца и 15 дни юношата на „росонерите“ се превърна в най-младия дебютант в историята на Серия А.

Gulliver/GettyImages
29 снимки

Милан - Фиорентина

източник: Sofascore.com

Началните минути не предложиха нищо съществено пред двете врати. Впечатление правеше, че „виолетовите“ държаха топката повече от домакините. Почти до средата на полувремето липсваха ударите към вратите на Менян и Терачано.

Чак в 23-ата минута Пулишич бе близо до гол. Американецът овладя висока топка и стреля от въздуха, но за щастие на Терачано, ударът бе в обсега му и стражът изби в корнер. След това Сотил пробва вниманието на Менян - никакви проблеми за френския национал.

Последваха по-силни минути за флорентинци. Към края на частта Нико Гонсалес стреля опасно, но не намери рамката на вратата. 

В самия край на частта "росонерите" можеше да кажат своята дума, ако Терачано не бе проявил страхотен рефлекс при удар на Томазо Побега с глава.

Продължението донесе желания резултат на Милан. Тео Ернандес влезе на скорост в наказателното поле на Фио и бе препънат. Левият бранител сам се нагърби с изпълнението на отсъдената дузпа и даде аванс на "Дявола".

Второто полувреме на "Сан Сиро" започна вихрено. Първо Саму Чуквуезе затрудни Терачано след удар с глава, а в ответната атака Белтран излезе сам срещу Менян, но дълго повеждане го лиши от завършващ удар и французинът пресече. "Ла Виола" продължи да бъде опасен и нов удар на Гонсалес профуча до вратата на Менян.

Точно в средата на второто полувреме тимът от Флоренция имаше сериозни претенции за дузпа. Давиде Калабрия игра с топката, след което закачи сериозно в слабините Фабиано Паризи. Младежкият национал на Италия се свлече на земята и в рамките на няколко минути му бе оказвана медицинска помощ, но сигнал за наказателен удар не последва.

Минути след сблъсъка между Калабрия и Паризи, последваха нови претенции за дузпа от „Ла Виола“. В опит да блокира далечен удар Лофтъс-Чийк си помогна с ръка. Марко Ди Бело не отсъди дузпа и в този случай, а и от ВАР буса не му сигнализираха, че е сбъркал фатално.

60 секунди по-късно Лука Йович можеше да реши всичко в срещата, след като излезе сам срещу Терачано, ала не успя да преодолее бившия си съотборник.

Шест минути преди края Стефано Пиоли пусна в игра таланта от школата на миланския гранд Франческо Камарда. 15-годишният стрелец счупи рекорда за най-млад играч в Серия А със своите 15 години, 8 месеца и 15 дни.

В предпоследната минута Фиора на няколко пъти имаше шанс да изравни след един ъглов удар. След цялата канонада от блокирани изстрели, Максим Лопес опита технично изпълнение в горния десен ъгъл, като само сантиметри го лишиха от попадение за 1:1. 

Чист късмет спаси Милан от това да инкасира изравинтелен гол. Роландо Мандрагора изскочи на втора греда при корнер отдясно и от близко разстояние изглеждаше, че ще разстреля Майк Менян, но италианецът уцели вратаря в главата.


FT / Милан – Фиорентина 1:0

1:0 Тео Ернандес 45+2`

 

Милан: Майк Менян, Тео Ернандес, Малик Тчау, Фикайо Томори, Давиде Калабрия, Тижани Райндерс, Юнус Муса, Томазо Побега, Кристиан Пулишич, Лука Йович, Самуел Чуквуезе

Треньор: Стефано Пиоли

Фиорентина: Пиетро Терачано, Фабиано Паризи, Никола Миленкович, Лукас Мартинес, Кристиано Бираги, Артур Мело, Алфред Дънкан, Нико Гонсалес, Джакомо Бонавентура, Рикардо Сотил, Лукас Белтран

Треньор: Винченцо Италиано