Ювентус - Наполи, или вечната битка между "Севера и Юга". Юве - Наполи е сблъсък на социална почва, сблъсък на философии, на мислене, на територии. Този мач взе да се превръща в класика в италианския футбол още през 80-те години на миналия век. Присъствието на Диего Армандо Марадона на "Сан Паоло" донесе две титли на неаполитанци (1987, 1990 години), а това бе един голям триумф за смятаните за „втора ръка хора“ южняци.

През 1985/1986 Ювентус спечели титлата с шест точки преднина пред Наполи, а голямата звезда в онзи състав на "Старата госпожа" е французинът Мишел Платини. На следващата година Диего Марадона коронова Наполи за първи път като шампион на Италия – „един велик триумф на Юга“, който остава в историята като алегория на триумфиращия Давид над Голиат. Така Наполи става първия отбор от Южна Италия с титла в историята на надпреварата. 

През 1989/1990 Наполи стига до „Скудетото“ за втори път в своята история.  В края на 90-те години Наполи изпада от Серия А. В началото на второто десетилетие на 21 век отбор, играещ край Везувий отново излиза на сцената под ръководство на треньори като Валтер Мадзари, Рафаел Бенитес и Маурицио Сари. 
През последния сезон "бианконерите" взеха титлата в Италия с преднина от 4 точки пред своя голям съперник. Наполи спечели цели 91 пункта, като това се превърна в рекорд за вицешампион, след като подобен брой точки до момента винаги са носели титлата.

Двата тима са играли общо 144 пъти в Серия А, като Юве има 66 победи, при 47 равенства и 31 загуби. Торинци също така са вкарали 210 гола при 155 за Наполи. Общо Юве и Наполи са се изправяли 175 пъти един срещу друг във всички надпревари. Най-голямата победа, постигана от някои от двата тима е през 1927 г., когато Ювентус надделява с 8:0 над своя съперник.

В момента двата отбора са лидери в шампионата - „бианконерите“ са безгрешни с 18т. от началото на сезона, докато съставът на Карло Анчелоти е 2-ри с 15т.

Срещата между Ювентус и Наполи е тази вечер от 19:00 часа. Преди нея „Старата госпожа" е начело в класирането с 18 точки, докато Наполи е втори с три по-малко.