Мениджърът на Евертън Карло Анчелоти разказа как Наполи се е преборил с расовата дискриминация срещу Калиду Кулибали.

Светът на футбола заема все по силна позиция срещу расизма, като играчите от Висшата лига коленичат преди началото на мачовете и носят на фланелките надписа „Black Lives Matter”.

“Футболът има важна роля във възпитанието на хората. Милиони следят футболистите в социалните мрежи, гледат какво правят и чуват какво казват“, каза Анчелоти пред „Гардиън“.

Мениджърът на „карамелите“ разказа за случай по времето, когато водеше Наполи. Централният защитник Калиду Кулибали трябваше да изтърпи маймунски звуци по време на двубоя с Интер през декември 2018 година.

„Казах на Кулибали, че сме на негова страна, бяхме до него. Щяхме да се бием заедно. Не беше нормално да има такива проблеми и се опитахме да порменим нещата. Калиду има силен характер и беше много ядосан и тъжен. Не беше нещо ново за него и това го разочарова още повече. Изпитваше гняв и тъга. Сега сме 2020 година и това не може да продължава да се случва“, добави италианецът.

„Тогава три пъти поискахме мачът да бъде прекратен. Говорихме с четвъртия съдия, но те не ни послушаха. По онова време протоколът не беше толкова ясен, колкото е сега. Пресата натисна след инцидента и правилата се промениха. Не се случи отново и Кулибали не бе обиждан. Ако искате да има промяна, накарайте хората да повярват в това“, каза Анчелоти.