Интер съумя по възможно най-трудния начин да си осигури участие в Шампионската лига през следващия сезон. Във финалния 38-и кръг от Серия А „нерадзурите” се добраха със зъби и нокти до победа 2:1 у дома срещу борещия се за оцеляване Емполи, който се бори до последно, ала все пак изпадна от елита.

Кейта Балде Диао – който беше изгонен в края на мача – и Раджа Наинголан бяха голмайсторите за победителите, които събраха 69 точки, колкото натрупа и 3-ият Аталанта. Големият герой обаче без никакво съмнение се казваше Самир Ханданович. Словенският капитан показа свръхестествени спасявания на вратата след почивката, докато предишният кавалер на лентата Мауро Икарди без малко да влезе в ролята на грешника заради пропусната дузпа.

Домакините започнаха много вдъхновено мача и минаха само 11 минути преди публиката да види първата от множеството спасявания на вратаря Бартломией Драговски. Полякът беше превъзходна гледка при изстрела на Иван Перишич от дъгата. Топката щеше да влети в горния ляв ъгъл, а стражът парира много умело.

В 28-ата минута централният бранител Стефан де Фрай също имаше своя шанс. При центриране от ъглов удар холандецът скочи най-високо и стреля точно с глава, ала и право в обсега на Драговски.

Три минути по-късно Франческо Капуто напомни на домакините, че не трябва с лека ръка да се увличат в непрестанни атаки срещу съперник като Емполи. Капуто получи идеален пас в наказателното поле и нанесе много опасен шут към долния ляв ъгъл. Капитанът на „нерадзурите” Самир Ханданович беше на мястото си, за да реагира и спаси отбора си.

Интер взе дългоочаквания аванс в началото на второто полувреме. Заслугата за попадението в 51-ата минута беше изцяло на Кейта Балде Диао. Сенегалецът получи топката от Матео Политано пред дъгата, където с елегантен дрибъл подмина първо един, а после и друг футболист на Емполи. Изведнъж пред нападателя имаше широк коридор за изстрел и той не се поколеба, стреляйки много силно и точно право до основата на дясната греда – 1:0.

Десет минути по-късно съдбата сякаш поднесе на Интер всичко на тепсия. Мауро Икарди демонстрира решимост и подгони една върната към вратаря Драговски топка. Полякът опита да изпревари съперника си с шпагат и го закачи в наказателното поле. Именно Икарди застана зад топката, за да изпълни дузпата, само че Драговски показа котешка пъргавина при плонжа вляво, с който отби удара.

Този пропуск оказа огромно отражение върху представянето на аржентинеца, който беше заменен и очаквано по трибуните на „Джузепе Меаца” имаше немалко освирквания. За да станат нещата още по-лоши Емполи изненадващо изравни резултата в 76-ата. Салих Уджан направи удивителен рейд отдясно, при който се вмъкна в наказателното поле по аутлинията. Резервата за „сините” центрира перфектно по тревата, а при далечната греда абсолютно никой не охраняваше 19-годишния Хамед Траоре – 1:1.

Равенството, към онзи миг спасяваше Емполи от изпадане, обаче се задържа само 5 минути. В 81-ата Матиас Весино като на шега проби с дрибъл в половината на съперника и нанесе много тежък шут по диагонала от около 21-22 метра. Драговски нямаше отговор, а топката срещна десния стълб и стигна до Раджа Наинголан, който реагира мигновено и с шут покрай защитник прониза мрежата – 2:1.

Драмата обаче съвсем не беше свършила, защото Емполи се вдигна на отчаян щурм. В последната 90-ата минута Капуто много наивно беше изпуснат да получи на скорост отдясно в пеналта. Той хитро реши да търси пас покрай излезлия Ханданович, а Данило Д’Амброзио по някакъв начин успя да ритне топката в напречната греда, след което тя излезе от игра.

В продължението Ханданович беше призован още веднъж, след като колебливата отбрана на „нерадзурите” позволи на Салих Уджан овладее топката в наказателното поле. Турчинът стреля много силно, но вратарят на Интер беше направил решителни стъпки напред, които му дадоха шанс да се намеси. Оттам тръгна контраатака за домакините при числен превес в тяхна полза, което позволи на Политано лесно да изпрати Балде сам срещу вратаря. Този път обаче сенегалецът беше отказан по впечатляващ начин от Драговски.

Драмата беше пълна в 6-ата минута от продължението, когато Интер за миг помисли, че вкара трети гол. Той дойде при контраатака след ъглов удар за Емполи, при който дори Драговски беше отишъл в противниковото наказателно поле. Избитата топка беше поета от футболистите на Лучано Спалети, а Марсело Брозович пресече центъра и стреля в опразнената врата. Голът отприщи множество спречквания по терена, защото гостите претендираха, че Драговски е бил задържан от Балде при спринта си в защита, което се случи зад гърба на арбитъра Лука Банти. Системата ВАР показаха, че нарушение на сенегалеца наистина има, поради което попадението беше отменено, а Кейта изгонен заради получен втори жълт картон.

Мачът продължи с още една атака за Емполи, която можеше да допринесе за драматизма, ако острото центриране на Уджан в малкия пеналт беше засечено от играч в бял екип.

Така в крайна сметка Интер се пребори за 4-ото си място в крайното класиране, докато Емполи записа фатална загуба след 3-те си поредни победи. Заради нея тимът остана с 38 точки, колкото имаше и 17-ият Дженоа, а по-добрите показатели на „грифоните” в преките мачове ги оставиха в елита, докато Емполи пое към Серия Б. Генуезци стигнаха до 0:0 като гост срещу Фиорентина, което се оказа достатъчно за гарантиране на спасението.

Емполи се приъседини към отборите на Фрозиноне и Киево, чиято печална съдба стана ясна доста по-рано. От Серия Б с директна промоция в елита за следващия сезон се сдобиха шампиона Бреша и втория Лече. Третият нов член на калчото ще стане ясно след изиграването на плейофа между Читадела и Верона.


Още по темата:

"Бергамаските" сътвориха история, за Милан остана Лига Европа

Бивш "вълк" без малко да съсипе сбогуването с Де Роси

Алегри си тръгна от Ювентус с поражение

Торино завърши сезона със стил, нов крах за Лацио