Напускащият капитан на Рома Даниеле Де Роси съумя да завърши своя 19-годишен престой в клуба с победа. В последния кръг на Серия А за сезон 2018/2019 „джалоросите” и „Олимпико” изпратиха заслужилия 35-годишен италианец с 2:1 над Парма.

Както можеше да се очаква, привържениците на „римските вълци” бяха подготвили множество специални хореографии и плакати, с които да почетат раздялата с Де Роси, чийто дебют в първия тим стана факт през 2001 година. Още по време на загрявката феновете пееха с пълни гърла, а когато Де Роси пое да се прибере към съблекалните след нейния край беше обсипан от трибуните с клубни шалчета.


Още по темата:

Свръхестествен капитан прати Интер в Шампионската лига

"Бергамаските" сътвориха история, за Милан остана Лига Европа

Алегри си тръгна от Ювентус с поражение

Торино завърши сезона със стил, нов крах за Лацио


Прощалният купон без малко да бъде помрачен от преминалия преди време през Рома нападател Жервиньо. Котдивоарецът постави под въпрос победния завършек на противоречивата кампания, ала все пак Диего Пероти с още по-късен гол осъществи мечтания сценарий за финалния мач на Де Роси. По същия начин – с драматична победа 3:2 над Дженоа – 2 сезона по-рано беше изпратена друга клубна икона в лицето на Франческо Тоти.

Освен всичко друго постигането на успех оставяше Рома с минимални шансове относно топ 4, но те се нуждаеха от истинско чудо, за да стане то факт. Аталанта и Интер постигнаха победи в своите финални мачове, но това беше без значение предвид факта, че основното бе да се устрои достойно сбогуване с Де Роси.

Рома имаше ярко изразено игрово превъзходство през първата част. В 21-ата минута Хавиер Пасторе като по чудо не отбеляза след елегантен дрибъл между двама съперникови играчи и изстрел, който беше отразен от вратаря Пиерлуиджи Фратали. Три минути по-късно дойде отговорът на Парма, когато Жервиньо беше оставен напълно сам в наказателното поле. Котдивоарецът засече топката на метри пред голлинията и другият страж Антонио Миранте се показа на висота.

В 35-ата минута логичното се случи и Рома откри резултата. Пероти опита пробив отляво по атаката, а отбитата топка отиде към Александър Коларов, който от аутлинията опита с глава да я прати към вратарското поле. Последва недобро изчистване, защото Лоренцо Пелегрини овладя пред границата на пеналта и нанесе мощен шут с десния крак. Рикошет в тялото на защитник тотално заблуди вратаря – 1:0.

След почивката Диего Пероти и Един Джеко изпуснаха своите възможности, но като цяло и двата отбора сякаш оставиха впечатлението, че повече чакат сбогуването с Де Роси. То стана факт в 82-ата минута, когато ветеранът напусна игра за сметка на Ченгиз Юндер. Мигът беше толкова емоционален, че дори временният наставник на Рома Клаудио Раниери не успя да сдържи сълзите си. Много е вероятно и за специалиста това да се окаже последен мач при втория му престой начело, а той се разчувства, когато феновете издигнаха плакат, чрез който засвидетелстваха своята благодарност, че Раниери е подкрепил отбора в „миг на нужда”.

Жервиньо само четири минути по-късно леко развали настроението по трибуните след чудесния извеждащ пас на Хосе Мачин. Някогашният играч на Арсенал и Рома технично плъзна топката покрай плонжа на Миранте, за да я прати в долния ляв ъгъл – 1:1.

Доста символно в 89-ата минута именно заменилият Де Роси Ченгиз Юндер даде асистенцията за победния гол. Турчинът получи топката на крак отдясно в наказателното поле. Първият му опит за центриране по земя беше пресечен, а топката избяга към аутлинията, което принуди крилото да я вдигне към далечната греда. Там Пероти беше изтърван и с глава много лесно реализира за крайното 2:1.

Рома финишира сезона на 6-о място с 66 точки, на две зад петия Милан и на три зад взелите последни две квоти за Шампионската лига тимове на Интер и Аталанта.