Верона ще трябва да изиграе един двубой без подкрепата на най-запалените си привърженици заради расистки скандирания по време на загубата от Наполи с 1:2 през уикенда, съобщиха от Серия А.

В свое съобщение Лигата заяви, че трибуна „Курва Суд“ на стадион „Бентегоди“ ще бъде затворена за един мач, след като значителен брой запалянковци на Верона във въпросния сектор скандирали расистки обиди към играчите на неаполитанци Калиду Кулибали и Виктор Осимен. Затварянето на тази трибуна от стадиона, където са разположени обикновено най-запалените ултраси на отбора, ще бъде затворена и заради скандирания срещу Наполи и град Неапол, които се считат в Италия за „териториална дискриминация“.

Неапол е най-големият град в южната част на Италия и става често обект на скандирания от расистко естество предвид миналото на предразсъдъци и дискриминация към южняците, идващи от по-богатата северна част на Ботуша. Ултрасите на Верона имат дългогодишно досие за омраза към южните градове, като предизвикаха гневни реакции на сутринта на мача с Наполи, след като направиха плакат, даващ координатите на Неапол като цел на бомбардировка от руската армия, както и за чиста проба расизъм спрямо цветнокожите играчи. Те са насочвали маймунски звуци към бившия национал на Италия Марио Балотели и полузащитника на Милан Франк Кесие, веели свастики по трибуните на „Бентегоди“ и при един инцидент през 2014 паркирали автомобили на купон за фенове по такъв начин, че да изобразят формата на нацистки символ.

Преди около 20 години бившият президент на клуба Джамбатиста Пасторело заяви, че няма да подпише с цветнокож футболист заради евентуалната реакция от привържениците. Пет години преди това изображение на цветнокожия нидерландец Майкел Фериер било провиснато от трибуните от фенове, облечени в суитчери на Ку Клукс Клан в протест на неговото потенциално – и впоследствие отпаднало привличане в клуба. Следващото домакинство на Верона срещу закъсалия тим на Дженоа е насрочено за 3 април.