Отборът на Милан с наложи с 1:0 над Наполи в голямото дерби на кръга в Серия А. Оливие Жиру вкара единствения гол в мача, за да осигури трите точки на „росонерите”. Успехът изкачи Милан на първото място в класирането, изпреварвайки градския съперник Интер с две точки. „Нерадзурите” обаче са и с мач по-малко. Наполи пък остава на трета позиция в таблицата.  

Двубоят започна със сериозни претенции за дузпа от страна на гостите от Милано. Калиду Кулибали имаше интервенция с Исмаел Бенасер в наказателното поле, но реферът Даниеле Орсато не се подведе и посочи играта да продължи. 

Gulliver/GettyImages
17 снимки

Първият опасен удар към една от двете врати дойде в 19-ата минута след изпълнение на корнер. Месиас бе много близо до това да открие резултата, след като стреля с глава след центрирането от ъгловия удар. Давид Оспина изби със сетни усилия от самата голлиния, но веднага след това реферът отсъди фал в нападение.

В 24-ата минута Калиду Кулибали извърши много грубо нарушение срещу френския нападател на гостите Оливие Жиру. За провинението си футболистът на Наполи получи жълт картон, а Жиру имаше нужда от лекарска помощ. Телевизионните камери показаха сериозно разкъсване в долната част на крака на французина, но той все пак стисна зъби и успя да продължи мача.

Постепенно темпото на „Диего Армандо Марадона” спадна доста, а прибързаните решения в предни позиции и от двете страни, водеха до множество грешки. В минутите до края на първата част, двата тима не успяха да стигнат до нищо по-сериозно пред противниковата врата и логично се оттеглиха на почивка при резултат 0:0.

Резултатът в мача бе открит само четири минути след подновяването на играта. Гостите стигнаха до свободен удар в половината на Наполи. Последва центриране в наказателното поле, където отбраната на домакините не успя да изчисти добре топката. Коженото кълбо попадна в Калабрия, който стреля силно, а Жиру съумя да подложи крак и да насочи топката в мрежата за 1:0. Това бе осми гол за французина от началото на сезона и негов първи далеч от „Сан Сиро”.

Домакините се опитаха да отговорят незабавно. След двойно подаване между Ди Лоренцо и Осимен, последният стреля опасно, но ударът му попадна в обсега на вратаря на гостите, който улови.

Следващата добра ситуация в мача бе отново на сметката на Милан. Бенасер имаше възможност да стреля с левия крак, но Оспина успя да избие в корнер. След центрирането в пеналта, Томори стреля слабо с глава и стражът на Наполи спаси без особени затруднения.

Резервата за Наполи Адам Унас имаше много добра възможност да обстрелва вратата на Милан, но ударът му по диагонала премина покрай десния страничен стълб.

Пет минути преди края на редовното време Осимен бе изведен зад отбраната на Милан отдясно, но ударът му от малък ъгъл бе отразен от Менян. Гостите отговориха веднага с много добра атака по лявото крило, която бе завършена от Тео Ернандес. И неговият удар обаче бе спасен от Оспина.

В продължението на срещата Милан можеше да направи успеха си по-изразителен, но фрапантен пропуск на Салемакерс лиши „росонерите” от това. Резервата на гостите бе изведен очи в очи с Оспина от страна на Тео Ернандес, но стреля твърде високо. Все пак стражът на домакините докосна леко топката и гостите получиха правото да изпълнят корнер. След изпълнението му, "росонеруте” умело успяха да забавят времето, пазейки топката далеч от своята половина и логично се поздравиха с крайния успех.

FT НАПОЛИ – МИЛАН 0:1

0:1 Жиру 49'

Стадион: „Диего Армандо Марадона”, Неапол

Рефер: Даниеле Орсато

Стартови състави:

Наполи: Оспина, Ди Лоренцо, Рахмани, Кулибали, Марио Руи, Фабиан Руис, Лоботка, Политано, Желински, Инсиние, Осимен

Милан: Менян, Калабрия, Томори, Калулу, Тео Ернандес, Тонали, Бенасер, Месиас, Кеси, Леао, Жиру