Кротоне сътвори едно от огромните чудеса в края на миналия сезон, след като беше почти сигурен изпадащ, но с невероятен финален спринт се спаси. През тази година обаче бившият тим на Александър Тонев не успя да го стори. 

"Акулите" имаха нужда от задължителна победа в последния кръг на гости на осигурилия си второто място тим на Наполи. Но нелеката задача не беше изпълнена и "червено-сините" се простиха с елита след поражение с 1:2. 

Всичко в този мач приключи малко след изтичането на половин час от началото му, когато паднаха и попаденията за победителите. Те бяха дело на Аркадиуш Милик и Хосе Кайехон и пратиха съперника обратно в Серия Б. В края на мача Марко Туминело само вкара гола на честта за тима си, но нищо повече. 

Макар да не играеха за нищо, неаполитанците нямаха намерение да правят подаръци. И въпреки че Кротоне беше отборът, който трябваше да атакува, момчетата на Маурицио Сари всъщност бяха тези, които взеха инициативата. 

Марио Руи и Лоренцо Инсиние направиха няколко пропуска, но в крайна сметка тази упоритост нямаше как да не даде ранен резултат. Това се случи в 23-та минута, когато Лоренцо Инсиние с прекрасно центриране сложи топката на главата на Аркадиуш Милик и той с глава прониза мрежата за 1:0. 

Слисаните играчи на "акулите" не знаеха къде се намират в тези минути и инкасираха атака след атака. Алан изпусна да удвои в 29-та минута, като ударът му мина на сантиметри от гредата. 

Но в 32-та минута интригата в този мач умря напълно. Отново Лоренцо Инсиние с миг магия намери по перфектен начин Хосе Кайехон и испанецът от наказателното поле нямаше как да сбърка за 2:0. 

До почивката Наполи се забавляваше и пропускаше положение след положение. Първият шанс за Кротоне дойде чак в 54-та минута, но тогава Андреа Барберис не можа да се разпише. 

Неаполитанците така и не спряха да атакуват до края, но изпуснаха невероятни ситуации. В последните секунди инкасираха попадението на Марко Туминело, но това беше всичко хубаво за Кротоне в тази битка, а за повече нямаше и време, защото този гол дойде в 91-та минута. И в крайна сметка трябваше да се примири и със загубата, и с изпадането. 

Това направи безпредметна интригата в мачовете на другите замесени в битката за оцеляване тимове. В тях все пак борещите се за спасение взеха своето. СПАЛ си гарантира още един сезон в елита с победа 3:1 над Сампдория, който играе само за здраве. 

Удинезе пък записа втора поредна победа, след като преди това почти един полусезон нямаше успех и за свое спокойствие си взе трите точки. Жертвата на "фриуланите" беше Болоня, който също само доиграва сезона. Каляри пък надделя с 1:0 над Аталанта и всичко беше ясно още преди края на мача на Наполи с Кротоне. 

Ето и всички резултати от последния кръг на Серия А в ранните неделни мачове: 

Дженоа - Торино 1:2

Милан - Фиорентина 5:1

Каляри - Аталанта 1:0

Киево - Беневенто 1:0

Наполи - Кротоне 2:1

СПАЛ - Сампдория 3:1

Удинезе - Болоня 1:0