Фиорентина и Аталанта определено отсрамиха турнира за Купата на Италия след вчерашното нулево реми в другия полуфинал между Милан и Лацио. На „Артемио Франки” публиката видя спектакъл от най-високо ниво, а надеждите и на двете страни остават живи след впечатляващо 3:3.

Безмълвна съдийска рокада на "ВАР-темио Франки"

Привържениците на „ла виола” превърнаха срещата в истински празник чрез затрогващите хореографии в памет на починалия внезапно капитан Давиде Астори. В началото на март ще се навърши точно година от кончината на бившия италиански национал, а публиката доказа, че той завинаги ще живее в паметта на клуба.

Гостите от Бергамо със сигурност ще бъдат доволни от огромния брой голове на чужд терен, които постигнаха в сряда вечер. От друга страна обаче у тях ще остане разочарованието, че два пъти изтърваха аванс в резултата.

Срещата тръгна повече от чудесно за отбора на Джан Пиеро Гасперини, който поведе с 2:0 още преди изминаването на 20 минути игра. Нещо повече – откриващите 2 попадения дойдоха в рамките на 2 минути, а техен архитект беше бившият футболист на „виолетовите” Йосип Иличич.

В 16-ата словенецът направи мощен рейд с топката през центъра и точно пред дъгата даде тънък пас, с който остави Алехандро Гомес сам срещу вратаря. Оттам за магьосник с топката като аржентинеца беше лесно да отбележи – 0:1.

Мигове по-късно Иличич получи кълбото отдясно по атаката и за момент забави нападението, създавайки впечатление, че няма удачна комбинация. В този момент опитният футболист изпрати ювелирно центриране, което намери включилия се от втора позиция Марио Пашалич очи в очи с вратаря – 0:2.  

Много отбори биха се предали при подобно развитие на срещата, но в последно време Фиорентина показа, че не дава нищо даром. Домакините отвърнаха със стил, на свой ред вкарвайки 2 гола в рамките на 3 игрови минути.

В 33-ата намиращият  се в страхотна форма Федерико Киеза открадна топката от бившия играч на Лудогорец Хосе Луис Паломино, за да се спринтира към вратата. Колумбиецът нямаше как да отговори на скоростта на младока, който ознаменува с попадение своя 100-ен мач за „ла виола” – 1:2.

В 36-ата Фиорентина изпълни тъч отдясно, а Киеза умело прехвърли топката за Муриел, който вече в наказателното поле сви назад за Марко Бенаси. Италианецът с премерен шут по диагонала вкара за 2:2.

След паузата още веднъж Аталанта успя да излезе напред в резултата. Стражът Албан Лафон беше колеблив при избиването на центриране от ъглов удар и сервира топката за Мартен де Роон пред дъгата. Холандецът нанесе изумителен шут с десния крак, който не спря, докато не намери горния ляв ъгъл на мрежата – 2:3.

„Виолетовите” на Стефано Пиоли още веднъж намериха морални и футболни сили, за да отвърнат от удара. В 79-ата минута Киеза проби отдясно, влезе в наказателното поле и когато изглеждаше успешно затворен, успя да намери перфектна траектория за пас по тревата към далечната греда. Луис Муриел изскочи в точния миг и засече, с което за пореден път оправда зимната инвестиция на клуба – 3:3.

Реваншът в Бергамо ще се играе на 24 април.