Главният съдия на предстоящият тази вечер първи полуфинален двубой за Купата на Италия между Фиорентина и Аталанта беше сменен без никакво обяснение от местната федерация. Пиеро Джакомели ще замени Даниеле Довери като рефера, който ще ръководи изключително важния мач.

Срещата на „Артемио Франки” стартира тази вечер от 22 часа, а след миналия уикенд стадионът стана арена на един от най-обсъжданите мачове от Серия А през този сезон във връзка със системата за видеоарбитраж (ВАР). Става дума за ремито 3:3 срещу Интер, при което ВАР спомогна за отсъждането на дузпа в полза на „нерадзурите”, отмени гол на Фиорентина, а накрая разчитайки на видеоповторенията, главният съдия Росарио Абисо отсъди спорна дузпа дълбоко в продължението. Заради последното си отсъждане арбитърът беше наказан за 3 мача.

За двубоя между Фиорентина и Аталанта реферът Джакомели получи наряд за видео асистент съдия, но часове преди началото се оказа повишен до главен съдия. До момента няма официално обяснение за отстраняването на Довери от срещата.

„Виолетовите” в последно време се превърнаха в централна тема заради отсъжданията на ВАР в тяхна полза. Преди няколко седмици заради новата технология редовен гол на СПАЛ беше заличен, тъй като системата се върна към ситуация от предходната атака, за да отсъди дузпа за Фиорентина. Така вместо да губят с 1:2 четвърт час преди края, флорентинци реализираха наказатален удар и спечелиха гостуването си с 4:1 впоследствие.

Пиеро Джакомели също имаше своя противоречив миг през миналия сезон, когато взе изключителни спорни решения при загубата на Лацио с 1:3 от Торино. В резултат на това феновете на „римските орли” се активизираха и масово дадоха негативни оценки за кафенето на арбитъра в популярно приложение.