Обожаваният до преди малко повече от година в Неапол аржентински нападател Гонсало Игуаин затвърди статута си вече на най-мразения човек от тифозите на местния Наполи. След като си тръгна в посока Ювентус срещу над 90 млн. евро преди 16 месеца, сега потопи в скръб "Сан Паоло". 

Нападателят реализира единственото попадение в мрежата на южняците при домакинството им на "старата госпожа" в голямото дерби на 15-ия кръг на Серия А. Така собственоръчно им нанесе първата загуба от началото на сезона и позволи на тима си да се доближи само на точка от върха. 

На всичко отгоре Игуаин нанесе този тежък удар върху бившия си отбор контузен. Само преди няколко дни той претърпя операция на ръката и до последно наставникът Масимилиано Алегри се чудеше дали да го пусне. 

Лекарите му препоръчваха почивка поне до 10 декември, но специалистът предприе риск, който в крайна сметка му се отплати с победа в напеченото дерби. И аржентинецът беше големият герой, въпреки болката. 

Още от самото начало на двубоя нападателят се забоде като трън в защитата на съперника. Той можеше да открие в 4-та минута, но ударът му беше отразен по великолепен начин от Пепе Рейна. 

Но в 13-та минута испанецът капитулира за първи и последен път в този мач. Тогава Пауло Дибала пое една топка в центъра и напредна необезпокояван. Той реши да пусне вдясно за непокрития в наказателното поле Игуаин и головият хищник не чакаше втора покана, за да пусне топката покрай вратаря за 1:0. 

Наполи беше в шок, но нямаше време за вайкане. Още в 18-та минута домакините можеха да изравнят, но ударът на Марек Хамшик от границата на наказателното поле беше спасен от вездесъщия Джиджи Буфон. 

Малко след това Юве можеше да нанесе втори съкрушителен удар, но центрирането на Медхи Бенатия от изгодна позиция не намери адресат. В последните минути на полувремето инициативата беше изцяло за южняците. 

В 32-та минута Лоренцо Инсиние стреля опасно към вратата, но Буфон изби в корнер. От ъгловия удар отново топката стигна до Инсиние, но и този негов удар с глава беше отразен от ветерана. 

И пак Инсиние имаше възможност да изравни малко преди почивката, но пак ударът му беше отразен от Буфон. Така почивката дойде с гол аванс за "старата госпожа", а надеждите за обрат на Наполи останаха за вторите 45 минути. 

Инсиние не спираше да тормози защитата на съперника и да опитва да стреля от всякаква дистанция, но без успех. Калиду Кулибали също пропиля хубава възможност за домакините, а "бианконерите" се бяха прибрали добре отзад и дебнеха на контри. 

При една от тях в 70-та минута всичко беше на път да свърши. Тогава Квадво Асамоа беше намерен отляво на наказателното поле и стреля от воле, но Пепе Рейна по феноменален начин застана на пътя на топката и изби в корнер. 

В 73-та минута Инсиние изпусна последната голяма възможност за Наполи, когато от вратарското поле прати топката леко встрани от вратата. До края на мача Наполи натискаше, но сигурната отбрана на Юве се противопостави повече от успешно. 

Дори и отчаяният ход на Пепе Рейна да се включи напред в последните минути не даде резултат и така Юве се поздрави с победата в това голямо дерби и смълча препълнените трибуни на "Сан Паоло".

След тази развръзка "бианконерите" събраха 37 точки, на една зад лидера Наполи. Това обаче се случва преди мача на Интер от 15-ия кръг и ако в него "нерадзурите" победят Киево, ще излязат на върха.